Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 6000 halottat számlál eddig a Duterte-féle drogellenes hadjárat, az elnök kész börtönbe menni

2020. október 20., kedd 23:51

Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök vállalja a felelősséget keményvonalas kábítószer-ellenes politikájáért, amely a hivatalos tájékoztatások szerint eddig csaknem 6000 ember életébe került. A 2016-ban megválasztott elnök – írja The Telegraph –  hétfő esti televíziós nyilatkozatában kitartott  intézkedései mellett, és azt állította, akár börtönbe is kész vonulni érte. Ha gyilkolnak, azt mondom, én voltam... felelősségre vonhatnak bármiért, bárki haláláért a drogháborúban – mondta az elnök, hozzátéve: 

Ha megölnek, az azért van, mert engem feldühítenek a drogok. (...) Ha a hazámat szolgálom azzal, hogy börtönbe kerülök, örömmel.

Szerinte ugyanakkor nem őt terheli a felelősség azokért a gyilkosságokért, amelyeket nem rendőrségi akciók során hajtottak végre, ezeket ugyanis ilyen-olyan bandák is elkövethették.

Hivatalos rendőrség adatok szerint legalább 5856 gyanúsítottat öltek meg rajtaütések során, és több mint 256 000 embert tartóztattak le Rodrigo Duterte hivatalba lépése óta. Nemzetközi emberi jogi csoportok viszont azzal vádolják a hatóságokat, hogy a halálesetek tényleges száma ennél jóval magasabb. 

Emberiség elleni bűncselekmény és tömeggyilkosság vádjával már legalább két panaszt nyújtottak be a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC), a fülöp-szigeteki elnök azonban két éve kiléptette országát a szervezetből. Ennek ellenére a vizsgálatok továbbra is folytatódnak, amire Rodrigo Duterte csak úgy reagált, nem érti

mióta vált a drog emberséggé.

Szerinte ugyanis a kábítószerek nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek.

Rovatok