Index Vakbarát Hírportál

Újabb iszlamista szervezetet számolnak fel Franciaországban

2020. október 20., kedd 21:38

Újabb iszlamista szervezet felszámolását jelentette be kedden a francia államfő. Emmanuel Macron közölte, hogy szerdai ülésén a kormány feloszlatja a Cheikh Yassine közösséget, amiért elmondása szerint az iszlamista csoport közvetlenül érintett Samuel Paty meggyilkolásának ügyében, amellyel kapcsolatosan kemény fellépést ígért az elnök. A történelemtanárt azért fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A következő napokban és hetekben további ilyen jellegű döntéseket hoznak egyesületekről és csoportokról.

A Cheikh Yassine vezetője Abdelhakim Sefrioui iszlamista prédikátor, aki rögzítette az interneten terjesztett videót, amelyben Samuel Paty egyik tanítványának apja a Párizstól ötven kilométerre, Conflans Saint-Honorine-ban lévő iskola oktatója ellen uszított a vélelmezett istenkáromlás miatt.

Hétfőn Gérard Darmanin francia belügyminiszter már bejelentette a Kollektíva a Franciaországi Iszlamofóbia Ellen (CCIF) nevű szervezet és a szalafisták által alapított Baraka City humanitárius egyesület feloszlatását, és egy Párizs közeli mecset bezárását is.

Rovatok