Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában mindenkit karanténba küldenek, aki nem vesz részt az állami koronavírusteszten

2020. október 20., kedd 20:21

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában, aki azonban nem vesz részt rajta, annak kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia – közölte Igor Matovič miniszterelnök Szlovákia biztonsági tanácsának keddi ülése után Pozsonyban.

A kormánykoalíció egyértelműen az önkéntes tesztelést támogatja

– közölte a kormányfő.

A pozsonyi kabinet vasárnap döntött arról, hogy az ország teljes lakosságát, mint az 5 millió állampolgárt koronavírus-tesztelik. A nagy méretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a hét végén kezdődik el néhány, a koronavírus-járvány által leginkább veszélyeztetett járásban próbateszteléssel. A tesztek többségét két hétvégén – október 30. és november 1-je, valamint november 6-8. között – fogják elvégezni.

Az állampolgárokat antigéntesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye mintegy 15-30 perc elteltével értékelhető.

A szlovák biztonsági tanács ülésén Zuzana Čaputová államfő is részt vett, aki korábban kifogásolta, hogy először a sajtóból értesült a tervekről. Igor Matovič kormányfő ugyanis az európai uniós vezetők múlt heti csúcstalálkozóján osztotta meg elképzeléseit néhány kollégájával anélkül, hogy előzőleg minderről tájékoztatta volna országa elnökét. A miniszterelnök később elismerte, hogy hibázott, és elnézést kért az államfőtől.

Úgy vélem, hogy részletesen és átfogóan megválaszoltuk az elnök asszony minden kérdését

– jelentette ki. 

A hivatalos közlések szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési pontot alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyen átlagban hét-nyolc emberre lesz szükség, akikhez még önkéntesek is társulnak. Az akció lebonyolításába a hadsereg is beszáll. Jaroslav Nad védelmi miniszter azt mondta, hogy a hadsereg 8000 katonát mozgósított a tesztelés lebonyolítására. A szükséges fertőtlenítéseket szintén a katonák fogják biztosítani.

A kormány országos koronavírus-tesztelési terve egyébként nem talált egységes fogadtatásra Szlovákiában. Sokan, köztük például a magánorvosok szövetsége, vitatják ezt a döntést, a települések polgármesterei pedig a hatékony és praktikus kommunikációt hiányolják az állam részéről.

Nem készítették elő megfelelően, helytelen és veszélyes az átfogó országos tesztelés

- tájékoztatta a TASR hírügynökséget a magánorvosok szövetsége. A szövetség szerint a terv számos kérdést vet fel, ezért javasolják a leállítását és azt, hogy tárgyaljanak róla.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter felhívással fordult az egészségügyi dolgozókhoz és a diákokhoz, hogy segítsenek az akció lebonyolításában.

A szlovákiai kórházakban jelenleg 638 beteget kezelnek, akik közül 51 szorul lélegeztetőgépre – közölte kedden Zuzana Eliásová, az egészségügyi tárca szóvivője.

Rovatok