Index Vakbarát Hírportál

Orosz hírszerzők ellen emeltek vádat hackerkedés miatt az Egyesült Államokban

2020. október 20., kedd 13:51

Hat orosz katonai hírszerző ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban globális kibertámadások miatt – jelentette be John Demers, az amerikai igazságügyi minisztérium nemzetbiztonságért felelős miniszterhelyettese hétfőn.

Sajtótájékoztatóján Demers közölte: a hat orosz hírszerző ellen a 2017-es franciaországi választások, majd a 2018-as dél-koreai téli olimpia idején elkövetett kibertámadások miatt emeltek vádat.

Az amerikai igazságügyi tárca szerint az első nagy és sikeres számítógépes támadást az ukrajnai áramszolgáltató rendszer ellen hajtották végre 2015-ben, télvíz idején megbénítva nemcsak az áramszolgáltatást, hanem a fűtést is.

A NotPetya néven ismertté vált számítógépes vírussal elkövetett támadássorozat is az elkövetőkhöz köthető, ezzel megfertőzték és működésképtelenné tettek egy sor életfontosságú infrastruktúrát és intézményt szerte a világban. Így például ők bénították meg 2017-ben az indiai Mumbai vagy a hollandiai Amszterdam kikötőjének számítógépes rendszerét, ugyanabban az évben meghekkelték Emmanuel Macron francia államfő politikai pártjának számítógépes rendszerét és anyagokat szivárogtattak ki róla, 2018-ban pedig beavatkoztak az Egyesült Királyságban folyó nyomozásba az orosz Szergej Szkripal és lánya megmérgezése ügyében. Mindehhez nemcsak a NotPetya, hanem a Killdisk és az Idustroyer számítógépes vírusokat is felhasználták.

John Demers az Egyesült Államokban elkövetett kibertámadások között sorolta fel a pennsylvaniai egészségügyi intézmények rendszere elleni, és csaknem egymilliárd dolláros kárt okozó akciót, valamint további három amerikai gyógyszergyártó számítógépes rendszerének átmeneti megbénítását.

A sajtótájékoztató után az igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozta a vádlottak névsorát és fényképeit is. A közlemény szerint valamennyien az orosz katonai hírszerzés igazgatóságának tisztjei, és ahhoz a Sandworm nevű egységhez tartoznak, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium korábban a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozás elkövetőiként azonosított.

Rovatok