Index Vakbarát Hírportál

Az orosz kémfőnök szerint az Egyesült Államok színes forradalmat készít elő Moldovában

2020. október 20., kedd 22:15

Igor Dodon hivatalban lévő moldovai elnök választási győzelme esetén az Egyesült Államok „színes forradalmat” készít elő a kelet-európai országban – állította Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója kedden kiadott közleményében.

Eszerint az amerikaiak a belarusz és a kirgiz mintára „forradalmi forgatókönyvet” készítettek elő Moldova számára is, ahol november 1-jén tartják majd az elnökválasztás első fordulóját. Mint írta, az Egyesült Államoknak nem felel meg a jelenlegi államfő, aki konstruktív kapcsolatokat ápol a Független Államok Közösségének (FÁK) tagjaival, köztük Oroszországgal.

Az orosz kémfőnök állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy az amerikai külügyminisztérium esélyesnek ítéli Igor Dodont a győzelemre, ezért arra utasította chisinaui nagykövetségét, hogy jó előre az eredmény megsemmisítését követelő tömegtüntetések szervezésére hangolja rá az elnök újraválasztásának esetére. Szergej Nariskin szerint a Washingtonra igazodó média és a civil szervezetek máris megkezdték a hamis hírek terjesztését arról, hogy a hatalom hamisításra készül, az amerikai diplomaták pedig arról győzködik az erőszakszervezetek vezetőit, hogy ne gátolják a valószínű utcai megmozdulásokat, és azonnal álljanak át a nép oldalára.

Szergej Nariskin azzal vádolta meg az Egyesült Államokat  hogy habozás nélkül beavatkozik az Oroszország iránt baráti országok belügyeibe az orosz határok mentén, és hogy már felkészítette a moldovai utazásra a színes forradalmak amerikai szakértőit.

A moldovai elnökválasztáson nyolc jelölt indul. A küzdelem a várakozások szerint a Moszkvára orientálódó, függetlenként induló Igor Dodon és az européer Maia Sandu volt miniszterelnök között fog eldőlni. Az iData közvélemény-kutató intézet októbet 6-i felmérése szerint a hivatalban lévő államfő a voksok 38,2, a 2016-os elnökválasztáson a második helyen végzett fő kihívója pedig a 29,7 százalékát kapta volna, ha akkor tartották volna meg az erőpróbát. Az iData arra az eredményre jutott, hogy a hónap elején az elméleti második fordulóban Igor Dodonra 54,2, Maia Sandura pedig a 45,8 százalék szavazott volna.

Rovatok