Index Vakbarát Hírportál

Egekben a brit államadósság

2020. október 21., szerda 15:55

A brit nettó államadósság-állomány 2059 milliárd fontot tett ki szeptember végén, mintegy 825 ezer milliárd forintot, ami 259 milliárd fonttal több, mint egy évvel korábban – jelentette a brit statisztikai hivatal. Ez a nettó államadósság-tömeg a brit hazai össztermék (GDP) 103,5 százalékának felel meg. Ehhez hasonló rossz adat utoljára 1960-ban volt, akkor a GDP arányában 108 százalékos államadósság-rátát mértek – írta az MTI londoni tudósítója. 

A közfinanszírozás nettó adósságnövekedésének az okai: a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését célzó költségvetési juttatások, az adóbevételek ezzel egyidejű visszaesése, valamint a hazai össztermék zuhanása. A statisztikai hivatal adatai szerint az idei második negyedévben 19,8 százalékkal zuhant a brit GDP-érték az első három hónaphoz viszonyítva.

Paul Dales, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics közgazdásza lehetségesnek nevezte, hogy az államháztartási hiány a pénzügyi év végére eléri a 390 milliárd fontot, ami 19,6 százalékos GDP-arányos deficitnek felelne meg. Ugyanakkor hangsúlyozta: az irányadó tízéves brit államkötvény hozama alig 0,19 százalék, vagyis a jelek szerint a piaci szereplőket az államháztartási folyamatok „cseppet sem aggasztják”. A brit jegybank a járvány kezdete óta 0,75 százalékról a soha nem látott, 0,10-ra csökkentette az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról 745 milliárdra növelte a likviditáspótlás keretösszegét.

Borítókép: Védőmaszkot viselő ember megy London pénzügyi negyedében 2020. október 12-én reggel, háttérben a Tower Bridge közúti híd - Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Rovatok