Index Vakbarát Hírportál

Nem enyhül a diktatúra Kubában

2020. október 22., csütörtök 08:16

A kubai állam idén fokozta a cenzúrát és az elnyomást a független médiumokkal szemben a kritikus újságírók őrizetbe vételével, illetve a velük szemben alkalmazott agressziókkal és fenyegetésekkel – jelentette szerdán az Amerikaközi Sajtószövetség (IAPA) hetvenhatodik, a koronavírus-járvány miatt ezúttal virtuálisan tartott közgyűlésén. 

A szövetség szerint a szigetországban tiszteletlenség, ellenséges propaganda, erőszakra való felbujtás vagy külföldről érkező támogatás terhe mellett a független médiumokat zárolták vagy meghekkelték. Az IAPA 2020-as jelentésében azt állítja, hogy Kubában független újságírókat vettek őrizetbe, fenyegettek meg vagy vertek meg, és megtiltották nekik, hogy elhagyják otthonukat vagy az országot. Kiemelik öt olyan tudósító esetét, akiknek a kubai vezetés megtiltotta, hogy elhagyják otthonukat, és felügyelet alá helyezte őket. Ezen felül tizenhárom olyan újságírót említenek, akiket a rendőrség őrizetbe vett, és még tizennyolcat, akinél a diktatúra rendőrsége házkutatást tartott, majd lefoglalta eszközeit, illetve kihallgatta őket és pénzbüntetésre kötelezte őket.

Mindezek mellett a sajtószövetség felsorol számos médiumot, melyeket a kubai állami távközlési monopólium letiltott, illetve megemlítik, hogy az országban cenzúrázzák és monopolizálják az internet használatát. 

Rovatok