Index Vakbarát Hírportál

Vendéglőbe ment, belebukott a cseh egészségügyi miniszter

2020. október 23., péntek 14:02

Távozik tisztségéből Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltýnekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével.

Az érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányrendelet szerint a vendéglőknek zárva kell tartaniuk.

Jan Hamácek belügyminiszter, a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, valamint az ellenzéki pártok vezetői azonnal követelni kezdték Prymula távozását az egészségügyi miniszteri tisztségéből. Prymula párton kívüli politikus, de tisztségébe az ANO jelölte. Hamácek szerint Prymula a kormányrendelet megszegésével hiteltelenné vált, és nem maradhat posztján.

Andrej Babiš kormányfő szintén felszólította Prymulát, hogy mondjon le, máskülönben ő hívja vissza tisztségéből. A kormányfő szerint Prymula a találkozóval súlyos hibát vétett.

Ha az emberektől azt kérjük, hogy tartsák be a szabályokat, (…) akkor nekünk kell jó példával elöl járnunk. Ilyen hibát nem lehet megbocsátani

– jelentette ki Babiš. Úgy értékelte az esetet:

A miniszter viselkedése (…) sokkoló, katasztrofális és megbocsáthatatlan.

A miniszterelnök délután találkozik Miloš Zeman államfővel, hogy megvitassa vele a kialakult helyzetet. Babiš reméli, hogy Prymula utódját rövidesen sikerült megtalálni, és ő már részt tud venni a hétfői kormányülésen.

Roman Prymula szeptember 21-től töltötte be az egészségügyi miniszter tisztségét, miután elődje, Adam Vojtěch lemondott. Vojtech visszatérését a tárca élére Babiš kizárta.

Rovatok