Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia lezárásokkal és országos teszteléssel védekezik

2020. október 23., péntek 08:52 | aznap frissítve

Amint azt az Index is megírta kilenc napra Szlovákiában is bevezetik a kijárási korlátozásokat. A bejelentést követően a kormány tagjai újságírói kérdésekre válaszoltak – írta meg a ma7.sk.

Roman Mikulec belügyminiszter elmondta, hogy

az ukrán, és a cseh határszakaszon szigorítások várhatóak.

A többi határon érvényes intézkedéseket át fogják értékelni, erről a válságstáb hétfői ülésén döntenek majd. A belföldi ellenőrzés egyelőre nincs tervbe véve. 

A nem állandó lakhelyükön élőkről szóló kérdésre a koalíciós partner, a SaS elnöke válaszolt, aki kihangsúlyozta, hogy a következő héten mindenki igyekezzen minél kevesebbet utazni. 

Az egészségügy miniszter felelősségét firtató kérdésre Marek Krajčí egészségügyi miniszter úgy válaszolt, hogy kész bárkinek átadni a tárcát, aki jobb nála. Korábban a politikus azt javasolta, hogy 

aki nem vesz részt az október végén, november elejére tervezett országos koronavírus-szűrésen, az egy időre vonuljon önkénes karanténba.

A sajtótájékoztatón elhangzott a probléma forrása is: Szlovákia eddig a cseh járványgörbe mutatóit követte. Az elmúlt héten azonban a fertőzésszámok gyorsabban emelkedtek Szlovákiában, mint a szomszédjánál, óriásit ugrott az incidencia, azaz az adott idő alatt előforduló új esetek száma, több ember szorult kórházi ellátásra, illetve lélegeztetőgépre, átlagosan pedig 18 ember hunyt el naponta.

Azokra a felröppent hírekre, amelyek szerint Szlovákia lélegeztetőgépeket ad kölcsön Csehországnak, a kormányfő elmondta, hogy bekérte a pontos adatokat, hogy tud-e az ország ilyen gépeket nélkülözni. Segíteni akar, de ehhez előbb informálódnia kell – fogalmazott.

Több másik kérdés mellett felmerült az is, mi a teendője azoknak, akik már korábban megfertőződtek. A válaszban kiemelték, hogy a kilencven napnál nem régebbi pozitív teszttel rendelkezőknek, akik a hatóságok által megerősítetten meggyógyultak, nem kell elmenniük az országos tesztelésre.

A politikusok hangsúlyozták, hogy a gazdaság lezárására semmiképpen nem kerül sor.

Rovatok