Index Vakbarát Hírportál

Nem hatott a washingtoni találkozó, Hegyi-Karabahban folytatódtak a harcok

2020. október 24., szombat 14:20

Folytatódnak a harcok az örmény és az azeri fél között Hegyi-Karabahban azt követően is, hogy a két ország külügyminisztere amerikai közvetítéssel tárgyalt Washingtonban pénteken. Az azeri védelmi minisztérium és a karabahi örmény tisztségviselők is jelentettek újabb összecsapásokat szombaton – írja az MTI.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter külön tárgyalt azeri és örmény kollégájával arról, miként vessenek véget a lassan egy hónapja tartó harcoknak, amelyeknek Vlagyimir Putyin orosz elnök értesülése szerint megközelítőleg ötezer halálos áldozata van már. Korábban Moszkva próbált közvetíteni a felek között, született is fegyverszüneti megállapodás, amelyet azonban ugyancsak nem tartottak be.  

Zorab Mnacakanján örmény külügyminiszter még „nagyon jónak” nevezte a washingtoni tárgyalásokat, legalábbis a sajtónak nyilatkozva. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök viszont ezt követően jelezte, hogy egyelőre nem látja diplomáciai megoldás lehetőségét. Ilham Aliyev azeri elnök is „nagyon távolinak” tartja a békemegállapodás lehetőségét.

Bár megegyezés nincs, a konfliktus jövőbeni rendezésére azért bőven akadnak jelentkezők. Legutóbb Recep Tayyip Erdoğan török elnök állította azt pénteken, hogy Törökországnak „legalább annyira joga van részt venni az azeri és az örmény erők közötti konfliktus rendezésében, mint Oroszországnak”.

Rovatok