Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött az új fertőzöttek száma Csehországban

2020. október 24., szombat 10:29

15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki pénteken Csehországban, ez új rekordot jelent a napi esetszámok tekintetében - erről tanúskodnak a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közölt adatok - írja az MTI.

A kórházban kezeltek és a súlyos esetek száma is tovább emelkedett. Péntek délre 5044-re nőtt a kórházban ápolt betegek száma, közülük 751 állapota súlyos. A COVID-19 szövődményeiben elhunytak száma 1971-re nőtt. Ezen a héten a napi elhalálozások átlagos száma már meghaladja a százat. A napi laboratóriumi tesztek száma ugyanakkor 45 ezer felett jár.

A prágai kormány fokozatosan új óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére, amely azonban a hivatalos beismerés szerint is gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjed már az egész országban. Csütörtöktől a kiskereskedelem és a szolgáltatások egész sora korlátozva van, illetve kijárási tilalmat is érvénybe léptettek. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak az iskolák, és áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények is.

A kormányzati intézkedések egyik legfőbb konkrét célja jelenleg az, hogy megakadályozzák az egészségügyi rendszer összeomlását. A cseh sajtó szerint Prága után a dél-morvaországi Brnóban is tábori kórház épül. A prágai tábori kórház 500 ágyas lesz, míg a brünnit 300 ágyasra tervezték.

A prágai  kormány a járvány leküzdése érdekében a héten segítséget kért az Európai Uniótól és a NATO-tól is. Magyarország ennek keretében 150 lélegeztetőgépet küld.

Rovatok