Index Vakbarát Hírportál

Ezrek tüntetnek szerte Lengyelországban az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen

2020. október 24., szombat 23:55

Immár harmadik napja emberek ezrei vonultak utcára szerte Lengyelország városaiban miután az alkotmánybíróság csütörtökön alaptörvény-ellenesnek találta a beteg, deformált magzatok művi vetélését lehetővé tevő törvényt. 

Lengyelországban az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében akkor megengedett a 12 hétnél fiatalabb magzatok elvetése, ha a terhesség nemi erőszak következménye. Beteg magzatok esetében, valamint ha az anya élete veszélyben forog, a törvény a terhesség minden fázisában megengedi a művi abortuszt. 

Az ezt alaptörvény-ellenesnek nyilvánító alkotmánybírósági döntés az ellenzék és jogvédő csoportok felháborodását váltotta ki a mélyen katolikus, 38 millió lakosú országban és azon kívül is. Egyes tüntetők azt skandálták: „Szabadság, egyenlőség, női jogok”, és „Gyalázat!” „Nők elleni háború” felirat állt a transzparenseken de olyan táblákat is lehetett látni, amelyek vörös villámot ábrázoltak, amely már a tiltakozások szimbólumává vált.

A döntés ellenzői népszavazást kezdeményeznek a kérdésről. 

Az új rendelkezés alapján csak abban az esetben engedélyeznék az abortuszt, hogyha egy nő nemi  erőszaknak esik áldozatul vagy ha a magzat veszélyezteti az anya életét. Alkotmánybírósági érv szerint a magzat gyógyíthatatlan betegsége önmagában nem jogosíthat fel a terhességmegszakításra.

Lengyelországban évente már így is kevesebb mint kétezer abortuszt végeznek el, a legtöbbet pedig azért, mert a magzat nem egészséges. Jogvédő  szervezetek becslése szerint évente mintegy kétszázezer művi terhességmegszakítást végeznek el illegálisan vagy külföldön. 

A tüntetéseket a varsói kormány tiltása ellenére is megtartják. Andrzej Duda, lengyel elnök koronavírus-tesztje szombaton pozitív eredményt mutatott, illetve az egészségügyi hatóságok az elmúlt 24 órában rekordszámú 13 628 esetet, és napi rekordszámú 179 halálesetet jelentettek.

Az alkotmánybíróság döntése megfelel a lengyel katolikus egyház és a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elvárásainak. A PiS-kormány mögötti parlamenti többség 2019 novemberében három új bírót is választott. Kettejük, Krystyna Pawlowicz és Stanislaw Piotrowicz a PiS politikusa volt. Az Európai Bizottság már 2017 decemberében elindította a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást Lengyelország ellen az igazságszolgáltatás függetlenségének a felszámolása miatt.

Rovatok