Index Vakbarát Hírportál

Huszonnégy óra alatt 80 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

2020. október 24., szombat 06:26

Az Egyesült Államokban pénteken egyetlen nap alatt több mint 80 ezer új fertőzöttet regisztráltak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórház adatai szerint.

A mostani 80 005 eset a legtöbb, amelyet 24 óra alatt regisztráltak az Egyesült Államokban. Az eddigi rekordot 77 362 esettel július 16. tartotta.

A járvány által leginkább sújtott térség – írja az MTI – változatlanul az amerikai közép-nyugati vidék. Ohióban harmadik napja folyamatosan magas az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, miként Pennsylvaniában, Wisconsinban és Illinois államban is. Ohio, Pennsylvania és Wisconsin az úgynevezett csatatér államok vagy ingadozó államok közé tartozik, vagyis a szavazóik soha nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksolnak. A csatatér államok kulcsfontosságúak az elnökválasztás eredményei szempontjából. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje ezekben a tagállamokban növelte a vele rokonszenvezők arányát.

Az Egyesült Államokban a héten több mint 441 ezer – július óta a legtöbb – koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak. A járvány erősödését a demokrata jelölt Donald Trump elnök bírálatára is felhasználta, azt állítva, hogy az elnök képtelen kezelni a helyzetet. A csütörtöki elnökjelölti vitán – amelyet a Tennessee államban lévő Nashville egyik egyetemén tartottak – a demokrata párti politikus a járvány szempontjából „sötét telet” jósolt, pénteken Delaware-ben mondott kampánybeszédében pedig azt hangoztatta, hogy Trump alábecsüli a szájmaszk és a társadalmi távolságtartás fontosságát. „Hányan fognak még szenvedni, mert a szeretteik az elnökre hallgattak?” – fogalmazta kérdésbe az álláspontját Biden. Hozzáfűzte, Trump minél tovább marad elnök, annál hanyagabb lesz.

Trump változatlanul optimista képet próbál festeni a járványról. Pénteken a közép-floridai Ocalában kampányolva kijelentette: Biden lényegében megpróbálja megfélemlíteni az embereket. Az elnök azt hangsúlyozta, hogy nem lesz sötét a telünk, a (járvány) vége felé közeledünk, és az alagút végén ott a fény.

Rovatok