Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a csecsen fiatalt, aki kommentekben dicsőítette a brutális franciaországi tanárgyilkosságot

2020. október 25., vasárnap 21:15

Terrorcselekmény dicsőítésének gyanújával vasárnap őrizetbe vettek és előzetes letartóztatásba helyeztek egy 22 éves csecsent Franciaországban - írja az MTI.

A 47 éves Samuel Paty történelemtanárt azért fejezte le október 16-án Párizs közelében Abdoullakh Anzorov, egy 18 éves csecsen iszlamista, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak.

A dzsihadista a gyilkosságot követően képeket tett közzé az interneten áldozatáról, amelyeket a vasárnap őrizetbe vett, a gyilkoshoz hasonlóan Moszkvában született 22 éves csecsen a Twitteren lájkolt, s olyan kommenteket fűzött hozzá, melyek az ügyészség tájékoztatása szerint terrorizmus dicsőítésének minősülnek. A nyugat-franciaországi Blois-ban található otthonában emellett számos fegyvert és késeket is lefoglaltak a nyomozók a házkutatás során.

A csecsen fiatalt még kiskorúként egyszer már elítélték terrorcselekmény dicsőítése miatt 2017-ben. Akkor a 2015 januárjában elkövetett, a Charlie Hebdo hecclap szerkesztősége ellen végrehajtott 12 áldozatot követelő iszlamista merényletet dicsőítette - tájékoztatott Frédéric Chevallier, blois-i ügyész, aki szerint a gyanúsított a kihallgatásán egyébként tagadta, hogy radikális iszlamista lenne.

Rovatok