Index Vakbarát Hírportál

Sokkal több pingvin és kormorán él a Galápagos-szigeteken, mint korábban

2020. október 25., vasárnap 16:40

Jelentősen nőtt a Galápagos-szigeteken a pingvinek és a röpképtelen kormoránok populációja – erről tudósított a Galápagosi Nemzeti Park.

A szigeteken mintegy 1940 galápagosi pingvin és 2200 röpképtelen kormorán él a legutóbbi felmérés szerint. Ekkora pingvinpopulációt 2006-ban mértek utoljára, a kormoránok száma pedig rekordmagasságban van. 

Összehasonlításképpen: tavaly a pingvinek száma 1451, a kormoránoké pedig 1914 volt. Legtöbb kolóniájuk az Isabela- és a Fernandina-szigeten, valamint a Marielas mini szigetcsoporton éli mindennapjait. 

A nemzeti park szerint – írja az MTI – azért gyarapodott ilyen figyelemfelkeltő mértékben a veszélyeztetett fajok közé tartozó röpképtelen kormoránok száma, mert a La Niña éghajlati jelenség kedvező hatásai miatt az állatok több élelemhez jutottak. Emellett pedig a koronavírus-pandémia következtében jelentősen visszaesett az idegenforgalom, így a földön fészkelő madarak költését sem zavarta meg semmi.

A galápagosi pingvinek kicsiny termetűek: körülbelül 50 centiméter magasra nőnek meg csupán, ezzel a kék pingvin után a második legkisebb pingvinfajnak számítanak. Emellett azért is különlegesek, mert csak ez a pingvinféle él az Egyenlítő környékén. De a galápagosi kormorán is igen érdekes fajta: bár nem képes repülni, de kiválóan úszik a víz alatt.

A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepelnek az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. A védett szigetvilág Ecuador partjaitól 965 kilométerre nyugatra található a Csendes-óceánban.

Rovatok