Index Vakbarát Hírportál

Üzent az Európai Uniónak a Székely Nemzeti Tanács

2020. október 25., vasárnap 19:40

Székelyföld autonómiájának napja alkalmából közleményt adott ki a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).

Az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett nyilatkozat emlékeztet a Székelyföld autonómiáját sürgető követelésre és az európai polgári kezdeményezésre, amelyet már több mint egy és egynegyed millióan írtak alá szerte Európába. Kiemeli, hogy az anyaország és az elcsatolt országrészek magyarjai mellett a katalánok, a baszkok, a számik és a svédországi magyarok is támogatják a célt, az aláírásgyűjtés pedig azóta is folyamatban van.

A nyilatkozatban az Európai Unióhoz fordulnak, kérve, vizsgálja felül az önrendelkezési jog szerintük merev és elavult értelmezését. Mint közölték:

Legyen szó akár államon belüli önrendelkezésről vagy akár függetlenségről, ez a jog nem csak az államok népességét illeti meg, hanem minden olyan közösséget, mely a történelem során is meg tudta őrizni nemzeti, nyelvi, kulturális és vallási sajátosságait a saját szülőföldjén.

Az SZNT arra szólítja fel az uniót, fordítsa figyelmét a történetileg kialakult, ám önálló állammal nem rendelkező vagy idegen állam területén élő nemzeti közösségekre.

Rovatok