Index Vakbarát Hírportál

Szolidaritási láncok és sztrájkfelhívás Minszkben

2020. október 26., hétfő 15:24

A belarusz ellenzék támogatására több helyen is szolidaritási láncot alkottak Minszkben hétfőn, amit megerősített egy üzenetében Szvetlána Tyihanovszkaja korábbi ellenzéki elnökjelölt – tájékoztatott az MTI.

A fővárosi, Kardiológia nevű gyakorlati tudományos intézet medikusai élőláncot alkottak hétfőn a belvárosban, fehér és piros szalagokat lengetve. Hasonló megmozdulás volt ettől a helyszíntől egy kicsit távolabb, de még a központban, egy metróállomás közelében.

Szemtanúk szerint a rendőrség több embert őrizetbe vett. A város néhány pontján a tiltakozók lezárták a közterületeket a forgalom elől, azonban rendfenntartó alakulatok vonultak ezekre a helyekre, hogy megszüntessék az akadályt.

Ülősztrájkot hirdettek diákok a Belarusz Állami Egyetemen, amiben mintegy százan vesznek részt az intézmény központi épületében. A tiltakozókhoz más egyetemek diákjai is csatlakoztak.

Vasárnap éjfélkor járt le Tyihanovszkaja ultimátuma, amelyben országos sztrájkkal fenyegetett, ha Aljakszandr Lukasenka államfő október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait. 

Az ország nagyobb üzemeinél hétfő reggel óta rendőrök és símaszkot viselő személyek jelentek meg. A kormány képviseletében Alekszandra Iszajeva sajtótitkár a Facebookon ugyanakkor azt írta, hogy az ország üzemeiben rendben folyik a termelés, azt tiltakozás nem szakította meg.

Hétfőn Tyihanovszkaja sztrájkra buzdított. „Ma reggel sztrájkolni kezdtek az állami vállalatok és gyárak, a közlekedési ágazat alkalmazottai, a bányászok, a tanárok és a diákok” – írta a Telegramon.

Az ellenzéki politikus arra kérte honfitársait, hogy mutassák meg Aljakszandr Lukasenkának:

senki sem fog dolgozni a rezsimnek. Az állami vállalatok sztrájkja növeli a nyomást a gazdaságra. A magánszektorban rendezett munkabeszüntetés minden egyes ember szolidaritásának a jele, ez ugyanolyan fontos.

Rovatok