Index Vakbarát Hírportál

Kínában újra terjed a koronavírus

2020. október 26., hétfő 06:45

Kínában 137 új tünetmentes koronavírus-fertőzöttet fedeztek fel Kaszgarban, Hszincsiang északnyugati régiójában, miután szombaton emberről kiderült, hogy vírushordozó. Ezek az első új helyi esetek Kínában, ahol az elmúlt tíz napban nem diagnosztizáltak új fertőzöttet – írta a Guardian

A gócpont egy ruhagyár, ahol egy 17 éves lány szülei dolgoztak. Róla szombaton derült ki, hogy vírusosak. A fiatal lány nem mutatott tüneteket.

A 17 éves lány egy ruhagyárban dolgozik és ott is él, kéthetente ment haza családját meglátogatni. Nem utazott külföldre, és nem lépett kapcsolatba olyan emberekkel, akikről tudta, hogy fertőzött lett volna. Az egészségügyi hatóságok szerint az otthona, munkahelye és szülei munkahelye között közlekedett, egy hete pedig édesanyjával egy bevásárlóközpontban járt. A hatóságok szerint a fertőzését rutinvizsgálatokkal fedezték fel.

A történet részleteire azután derült fény, hogy szombat délután törölték a repülőjáratokat, a rendőrség pedig közzétett, majd törölt egy üzenetet közösségi oldaláról, amelyben arra emlékeztette az embereket, hogy viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot, illetve ne terjesszenek pletykákat, és ne is higgyék el azokat.

A hatóságok később bejelentették a tünetmentes esetet, és szombat este óriási tesztprogramot indítottak, amely a régió 4,75 millió emberére terjed ki.

Vasárnap délutánra már több mint 2,84 millió embert teszteltek.

Egyelőre egyetlen olyan fertőzöttről sem tudni, akinek lennének tünetei, az egyetemeken kívül azonban péntekig bezárják az összes iskolát. 

Az új esetek Kína első helyi fertőzését jelentették október 14. óta, amikor ilyet észleltek Csingtaóban. Hszincsiang volt egy helyi klaszter helyszíne augusztusban, amely „háborús állapotot” eredményezett a főváros Ürümcsi bezárására, de a régióban augusztus 15. óta nem találtak új eseteket.

Rovatok