Index Vakbarát Hírportál

Szigorított helyhatósági választások lesznek Ukrajnában

2020. október 26., hétfő 07:27

Jövő vasárnap választják Ukrajnában a megyei, járási és települési tanácsok tagjait, valamint a polgármestereket, amit az országban egyre terjedő koronavírus-fertőzés miatt kiemelt óvintézkedések közepette foganatosítanak. A kötelező maszkviselés mellett előírás a kézfertőtlenítés, a testhőmérséklet-mérés, valamint a saját toll használata is. Mindeközben a főpolgármester, Vitalij Klicsko bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje ezért házi karanténba vonul - de amúgy jól érzi magát.

Idén először a tízezer főnél nagyobb lakosú településeken a tanácsok tagjait nyílt listás választással választják, vagyis csak pártok indulnak, egyéni jelöltek nem. A szavazólapokon egy pártra kell szavazni, mellette pedig lehet egy személyre is a párt jelöltjei közül. A polgármesterek esetében a 75 ezer fősnél nagyobb településeken kétfordulós lesz a választás.

A felmérések alapján Kijevben Vitalij Klicsko magasan vezet, akár egyetlen fordulóban megnyerheti a választást, megőrizve a főpolgármesteri posztot. Fő kihívója Irina Verescsuk, a Volodimir Zelenszkij elnökhöz tartozó Nép Szolgája párt jelöltje.

A helyhatósági választással együtt az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij kezdeményezett egy országos felmérést is, amely öt kérdést tartalmaz egy külön íven. A témák:

Rovatok