Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzéki jobbközép nyerte a litván parlamenti választást

2020. október 26., hétfő 07:13

Vasárnap késő este jelentette be Gabrelius Landsbergis, a kereszténydemokrata Haza Szövetség elnöke, a szavazatok 86 százalékos feldolgozottsága alapján, hogy megkezdik a kormányalakítási tárgyalásokat. Az eddig hatalmon lévő Litván Gazdák és Zöldek Uniója (LGPU) pátszövetség vezetője elismerte a választási vereséget.

A választási bizottság nem végleges adatai szerint a 141 fős egykamarás seimasba 49 főt delegálhat a nyolcvanas évek szovjetellenes függetlenségi mozgalmából kisarjadt Haza Szövetség, akik a Liberális Mozgalommal (13 hely), illetve a Szabadság Párttal (11 hely) koalícióra lépve együtt 73 képviselővel már tudnak kormányt alakítani.

A litván gazdaság a válság ellenére csupán négy százalékkal zsugorodott a második negyedévben, ami a második legjobb eredmény az Európai Unióban. De bírálatok érték az előző kormányt a régóta nem csökkenő (8.5 százalékos) munkanélküliség és a növekedő államadósság kapcsán – valamint az újabb járványhullám elleni erőteljes fellépés hiánya miatt.

A jobbközép kormány miniszterelnöknője Ingrida Šimonytė lesz, aki bejelentette, hogy elsődleges feladatának a járvány megfékezését tekinti, amit szerinte sokkal tisztábban és átláthatóbban kell menedzselni.

Megemlítette emellett, hogy a Szabadság Párt által kitűzött liberalizálása a melegházasságnak és a könnyűdrogoknak nem képezi részét a kormányprogramnak, mert a konzervatívok ezekkel nem értenek egyet. Emellett a folyamatos egyeztetések jelentőségét a parlamenten belül is kiemelte.

Rovatok