Index Vakbarát Hírportál

Brenzovics az Indexnek: tragikomédia az ukrán–magyar viszály

2020. október 26., hétfő 18:07

Egyelőre csak a kistérségi és polgármesteri eredményekről lehet nyilatkozni Kárpátalján: a vasárnapi önkormányzati választás végleges megyei eredményeit leghamarabb november 11-én összesítik.

Az Indexnek nyilatkozva tragikomikusnak nevezte az ukrán–magyar diplomáciai viszályt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, visszautalva a kijevi külügy vasárnapi közleményére. A KMKSZ-elnök szerint komolytalan, hogy Kijev diplomáciai szintre emelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a saját Facebook-oldalán közzétett posztját.

A magyar diplomácia vezetője többszörösen és hangsúlyosan a magyar pártok, szervezetek és vezetők támogatására hívta fel a figyelmet, a KMKSZ-re pedig vasárnapi üzenetében abban a formátumban, hogy egyedüliként van megyei listája 

– mondta az Indexnek Zubánics László, egy másik kárpátaljai szervezet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Szerinte Szijjártó felhívása elfogadható, míg Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára egyértelműen specifikusan egy párt, a KMKSZ támogatását szorgalmazta. Nem véletlenül váltotta ki az ukrán külügy rosszallását – mondta az UMDSZ elnöke, hozzátéve: a vasárnapi külügyminiszteri Facebook-üzenet azonban sajnos rontani fog a kétoldalú kapcsolatokon, a mai napon már tiltakozó jegyzéket is átnyújtottak Magyarország kijevi nagykövetének. 

Tragikomédia a diplomáciában

Utalva az oktatási törvényre, Brenzovics közölte: a kárpátaljai magyarság szeparatistának történő beállítása teljességgel alaptalan. Van egy ukrán–magyar alapszerződés, amelyben Magyarország elismeri Ukrajna határait, az ukrán államnak pedig kötelessége biztosítani, hogy nem korlátozza az ukrajnai magyarság jogait. 

A jogkorlátozás már megtörtént, ezt sérelmezi a magyar kormány  

– szögezte le a kárpátaljai politikus.

Arra a kérdésre, hogy Potápi a budapesti kormány képviselőjeként Ukrajna – Magyarország által is elismert –szuverén területén arról beszél, kire kell szavazni, Brenzovics azt mondta: ezt nem tartja ügynek. Szerinte az ukrán belpolitika azzal foglalkozik, hogy Magyarországgal és Kárpátaljával kapcsolatosan negatívan informáljon, míg Budapest nagylelkű gesztusait figyelmen kívül hagyja. Potápi egy olyan rendezvényen beszélt a választásokról Kárpátalján, ahol magyar segítséggel felújított óvodákat adtak át. Az viszont szóba nem került, hogy miközben az ukrán egészségügyi tárcától egyetlenegy lélegeztetőgép sem érkezett a válságos helyzetben, a magyar kormány 50 lélegeztetőgépet ajándékozott a térségnek.

Brenzovics mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb javulni fognak az ukrán–magyar kapcsolatok. 

Sikeres választás a magyarság szempontjából

A kárpátaljai megyei közgyűlésben a szavazatok mintegy 10 százalékát kapták a KMKSZ jelöltjei. Ahol jelentős számban élnek magyarok, ott a KMKSZ képviselőhelyeket is nyert, a kistérségek vezetőiként a KMKSZ támogatottjai és jelöltjei győztek, Beregszász polgármestere, Babják Zoltán is újrázni tudott.

Zubánics rámutatott: a KMKSZ-en és az UMDSZ-en kívül csak a Szülőföldünk Kárpátalja ukrán párt térségspecifikus. Mindazonáltal csupán a kistérségi és polgármesteri eredményekről lehet nyilatkozni, a végleges megyei eredményeket leghamarabb november 11-én összesítik. A beregszászi kistérségben a KMKSZ a szavazatok mintegy 36 százalékát, az UMDSZ pedig csaknem 20 százalékát kapta meg. Zubánics hozzátette: Beregszász függetlenként induló polgármestere, Babják Zoltán mindkét magyar politikai párt támogatását élvezte. Az UMDSZ 8 kistérségi polgármesterjelöltet támogatott, ebből 6 mandátumot is szerzett. 

Ungvár városa is kérdéses, mert ott 25 párt mintegy 1000 képviselőjelöltje indult a választásokon.

Az együttműködés hiánya

Az UMDSZ-szel való együttműködés hiányáról Brenzovics azt mondta: a KMKSZ megyei jelöltlistájának minden második helyét felajánlotta az UMDSZ-nek, de ezzel az utóbbi magyar szervezet nem élt. Ehelyett megállapodást kötött az ukrán kormánypárttal, annak listájával azonban nem szereztek helyeket. Az UMDSZ-nek azonban vannak politikusai, akik a KMKSZ listáján bejutottak a megyei közgyűlésbe.  

Zubánics ezt azzal egészítette ki: a KMKSZ-nek egyedüliként van megyei listája, és tény, hogy minden második helyet felajánlotta az UMDSZ-nek. Az együttműködésben hiány a megyei tanácsról szóló választásokban volt, hiszen a KMKSZ minden más térségi szavazásnál jelezte, hogy egyedül kíván indulni. A megyei listára vonatkozó ajánlattal azért nem élt az UMDSZ, mert a választási szabályok értelmében jelöltjei csak névlegesen lettek volna a listán, az UMDSZ jelöltjei a gyakorlatban nem szereztek volna helyeket. Gesztusértékű, de ennyi volt a KMKSZ ajánlata. 

A kormánypárttal kötött megállapodásról pedig az UMDSZ-elnök kifejtette: ez egy memorandum, amely a választások utáni helyi együttműködés kialakításáról szólt, a választásra egyáltalán nem vonatkozott. Két korábbi UMDSZ-tag valóban a KMKSZ listáján indult, de ők ezt a párttal nem egyeztették, ezért etikai eljárás keretében tisztségeikből és tagságukból felfüggesztették őket. 

(Borítókép: Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (k) beszédet mond az ungvári Harmónia Oktatási-Nevelési Központ felújított óvodájának avatásán 2020. október 7-én. Fotó: Nemes János / MTI)

Rovatok