Index Vakbarát Hírportál

Heves abortuszpárti tüntetések Lengyelországban

2020. október 27., kedd 07:35

Több lengyel városban, például Varsóban is közlekedési csomópontokat torlaszoltak el hétfőn, és megbénították a forgalmat az abortuszpárti tüntetők – adta hírül Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója. Rongálásokról és sérültekről is érkezett híradás. A tiltakozó tömegek a lengyel alkotmánybíróság beteg magzatok művi vetélését tiltó döntése miatt vonultak az utcákra. 

A gyalogosan demonstrálók mellett az abortuszpárti mozgalom jelképeivel ellátott autókkal is segítettek a forgalom megbénításában, illetve számos helyen vörös festékkel öntötték le az úttestet. A tömeget főleg fiatalok alkották, akik a „Nők háborúja”, „Nők forradalma”, „A kormány nem magzat – eltávolítható”, „Az én testem – az én döntésem” feliratú transzparenseket tartottak, emellett feltűntek a melegjogi és az anarchista mozgalom jelképei is.

A varsói tiltakozók egy része este az alkotmánybíróság, majd a kormányzó Jog és Igazságosság székhelye elé vonult. A fővárosban délután két tiltakozó nőt egy autó elütött, melynek sofőrje elhajtott a helyszínről. Az egyik nőt könnyű sérüléssel kórházba szállították. 

Az esti órákban már zavargások is kialakultak az egyik belvárosi templomnál. Itt a bejáratánál imádkozó, a radikális nemzeti körök híveiből álló csoportot több forrás szerint a rendőrségi kordon másik oldaláról a baloldali tüntetők üvegekkel, petárdákkal dobálták meg, többen megsérültek. A rendőrség könnygázt vetett be. Varsó más részein a demonstrálók rendőrautóknak állták útját és lefújták azokat festékkel. 

A tömeges tüntetéseket a szombattól érvényes gyülekezési tilalom ellenére szervezték meg. Waldemar Kraska egészségügyiminiszter-helyettes egy tévéinterjúban „biológiai bombának” nevezte a járványhelyzetben összegyűlt óriási tömeget.

Vasárnap egyes szélsőséges csoportok több helyen megzavarták az ünnepi szentmiséket, illetve számos templom falát az „Abortusz OK” jelszóval firkálták össze, valamint sértegették a híveket és a papokat. Ezenfelül Poznańban megrongálták Szent II. János Pál pápa emlékművét. A történtek után Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, főügyész ügyészi felügyeletet rendelt el a vonatkozó büntetőjogi eljárások felett.

Rovatok