Index Vakbarát Hírportál

Sokan már szavaztak az amerikai elnökválasztáson

2020. október 27., kedd 11:04

Egy hét van még hátra az amerikai elnökválasztás időpontjáig, november 3-ig, azonban már most rengeteg voksot leadtak az emberek. Az Egyesült Államokban ugyanis már a választás napját megelőzően, előre leadhatók a szavazatok levélben vagy személyesen. Az idén eddig 65 millió választópolgár élt ezzel a lehetőséggel, ez már most rekordnak számít az amerikai választások történetében.

Michael McDonald, a U. S. Elections Project vezető kutatója kedvezően nyilatkozott az előzetes szavazatok magas számáról. Véleménye szerint ez egyrészt a járványvédelem szempontjából is előnyös fejleménynek tekinthető, másrészt pedig ennek fényében a választásokon magas részvételi aránnyal lehet majd számolni.

Négy évvel ezelőtt mintegy 47 millió előzetes voks érkezett be a választásokon, vagyis a szavazatok 45 százaléka – olvasható az npr.org oldalán. 

Érdekesség, hogy az előzetes voksolás lehetőségével leggyakrabban a demokrata párti szavazók szoktak élni. 2016-ban ennek volt köszönhető, hogy eleinte úgy tűnt: a demokraták jelöltje, Hillary Clinton lesz a következő amerikai elnök. 

Nyugaton a helyzet az idén is változatlan e tekintetben: becslések szerint az előzetes szavazók között eddig kétszer annyi voks érkezett a demokrata elnökjelöltre, Joe Bidenre, mint az újrázásért küzdő republikánus jelöltre, Donald Trumpra. 

Eddig a legtöbb előzetes szavazat Texas államban érkezett be, itt az arány már elérte a 2016-ban az egész választás alatt leadott voksok 82 százalékát. Montana, Észak-Karolina, Tennessee és Georgia államok ugyancsak 65 százalék fölött teljesítettek. 

Az előzetes szavazatok szokatlan magas aránya mellett megnőtt továbbá a levélben leadott voksok aránya is, ez utóbbi vélhetően elsősorban a koronavírus-járvány miatt történt így. Markáns példa a jelenségre Washington állam helyzete, ahol a levélben leadott előzetes szavazatok aránya háromszorosára nőtt a 2016-ban leadottakhoz képest. 

Rovatok