Index Vakbarát Hírportál

Államfőből haltenyésztő lenne Evo Morales

2020. október 27., kedd 08:10

Hétfőn visszavonta az Evo Morales volt államfő ellen egy hangfelvétel nyomán terrorizmus vádjával kiadott elfogatóparancsot egy bolíviai bíróság – írta az MTI. A hangfelvételen állítólag Morales volt hallható, amint úttorlaszok építésére, városok kiéheztetésére szólít a 2019-es elnökválasztásokat követő zavargások idején.

Az MTI helyi bolíviai híradásokra hivatkozva megemlíti, hogy a bírósági döntés nyolc nappal azt követően született meg, hogy a legutóbbi, 2020. október 18-i parlamenti és elnökválasztáson Morales párttársa, Luis Arce győzött az első fordulóban. A bírósági döntést azzal indokolták, hogy ez idáig nem idézték bíróságra az egyébként jelenleg Argentínában tartózkodó volt elnököt. A nyomozás azonban továbbra is folytatódik Morales ellen. 

A volt államfő egy interjúban megerősítette, hogy hazatérése után

haltenyésztéssel és – ha megengedik neki – szakszervezeti munkával akar foglalkozni,

de nem pályázik állami tisztségre az új kormányban, ettől függetlenül támogatni fogja Arcét. Morales közölte, hogy meghívták Arce november 8-i beiktatására, és most társadalmi vita zajlik arról, hogy ő mikor térjen haza.

A szocialista politikus a 2019-es választásokon még mint az ország hivatalban lévő elnöke indult, és a hivatalos eredmény szerint megnyerte a voksolást, ezáltal a negyedik mandátumát szerezte volna meg. Az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, és előbb Mexikóba, majd Argentínába távozott. A megbuktatott elnök már többször jelezte hazatérési szándékát.

Arce egyébként gazdasági miniszter volt Morales elnöksége idején. Győzelme után fogadkozott, hogy Morales nem kap szerepet a kormányzásban.

Rovatok