Index Vakbarát Hírportál

Kövekkel, botokkal támadtak az abortuszhoz való jog korlátozása ellen tüntető nőkre Wrocławban

2020. október 28., szerda 21:30

Kopaszra borotvált, fekete ruhás férfiak vertek meg az abortuszhoz való jog korlátozása ellen tiltakozókat Wrocław városában – számol be a Gazeta Wyborcza. A lap tudósítóját szintén megtámadták.

A közösségi médiában több figyelmeztetés is megjelent a várható támadásokról. Egy tüntető azt írta, hogy több tucat „náci” kövekkel pakolta meg a zsebét és „balhézni készül”. Nem sokkal később úgy húsz, feketébe öltözött, kopaszra borotvált férfi támadt a tiltakozó nőkre.

Ezt követően  a rendőrök szeme láttára fekete maszkos huligánok rohanták le és verték meg a tüntetőket A feketébe öltözött kopaszok. Megtámadták a Gazeta Wyborcza tudósítóját is. Magda Koziołt hasba vágták és a földre lökték, Joanna Urbańska-Jaworska kezéből pedig kiütötték a kamerát, szerencséjére a tüntetők rögtön a segítségére siettek, és elkergették a támadókat. Urbańska-Jarowska egy képsorozatban is megörökítette az őt ért támadást.

Ezután a lap beszámolója szerint a huligánok gázzal támadtak a tiltakozókra, majd rudakkal vertek meg egy tüntetőt a piactéren. Később késelésről is érkezett hír, az Anarchista Szövetség szerint egy tiltakozót, miután bottal leütöttek, az arcán megvagdosták.

A Gazeta Wyborcza kérdésére a rendőrség elismerte, hogy több riasztást is kaptak a támadásokról, de előállításokról nem tudtak beszámolni. A rendőrség szóvivője arra hivatkozott, hogy áldozatoktól nem érkezett feljelentés – írja a 444.

A lengyel kormánypártok által feltöltött alkotmánybíróság múlt csütörtökön törölte abortusztörvény azon részeit, amely megengedte a sérült, maradandó károsodástól szenvedő magzatok művi vetélését. A törvény eleve az egyik legszigorúbb volt Európában, kizárólag két esetben engedélyezett a terhességmegszakítás: ha az anya élete veszélyben van, vagy ha a magzat erőszakban fogant.

Rovatok