Index Vakbarát Hírportál

Lopják a holland múzeumokból a náci ereklyéket

2020. október 28., szerda 11:58

SS-egyenruhák, lőfegyverek, ejtőernyők – néhány azon tárgyak közül, amelyeket Hollandia világháborús ereklyéket gyűjtő múzeumaiból elraboltak az utóbbi hónapok során. Az intézmények válaszlépésként szigorítottak a biztonság intézkedéseiken, remélve, hogy ezzel sikerül elkerülni a további incidenseket – írja a Guardian.

Két héttel ezelőtt az Ossendrecht városában található múzeumból körülbelül ötvenezer euró értékben loptak el műtárgyakat, többek közt egyenruhákat, törőket, sisakokat, kitünetéseket, lőfegyvereket, illetve ejtőernyőket. A betörők éjjel kifúrták a múzeum bejárati ajtaját, kikapcsolták a riasztókat az épületben és átvágtak a vitrinek üvegeit.

A tolvajok kifejezetten a náci emléktárgyakra utaztak,

a szövetséges csapatok részéről kiállított tárolókat érintetlenül hagyták, vélhetően azért, mert ezek jóval kisebb értéket képviselnek.

Még súlyosabb műtárgyrablásra került sor idén augusztusban. A Beek városában található Szemtanúk Múzeumában a beszámolók szerint

másfél millió euró értékben loptak el műtárgyakat.

Ennél a rablásnál a betörők egyszerűen bezúzták a bejárati ajtót, és a riasztókkal nem törődve hat perc alatt kirámoltak mindent a múzeumból, amit csak tudtak.

A holland múzeumok attól tartanak, hogy a lopási kísérleteket az elkövetők esetleg megrendelésre hajtják végre. A világháborús náci ereklyékre ugyanis még napjainkban is jelentős kereslet van a műtárgypiacon.

Válaszlépésként az intézmények igyekeztek újabb biztonsági intézkedéseket bevezetni, valamint azokat a tárgyakat, amelyek nagyobb mértékben vannak kitéve a lopás veszélyének, ideiglenesen eltávolították a kiállításokból.

Az eltávolított ritkaságok közé tartoznak például azok a Loop on Zand-i világháborús múzeumban található villák, amelyek Adolf Hitler és Heinrich Himmler személyes tárgyai közé tartoztak.

Rovatok