Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették Jeremy Corbyn tagságát a brit Munkáspártban

2020. október 29., csütörtök 16:25

Felfüggesztették pártjában Jeremy Corbyn volt brit munkáspárti miniszterelnök-jelöltet, miután az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) megállapította, hogy az antiszemitizmus kezelésében megsértette az egyenlőségről szóló törvényt – írja a The Guardian.

Corbyn elutasította a jelentés néhány megállapítását, és azt állította, hogy kritikusai „politikai okokból drámai módon túlértékelték” a kérdést, elsősorban e kijelentése miatt született meg a döntés.

Harriet Harman munkáspárti képviselő szerint Corbyn felfüggesztése „helyes döntés” volt. 

Keir Starmer, a Munkáspárt jelenlegi vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy ha a jelentésben foglalt minden bizonyíték ellenére „még mindig vannak olyanok, akik szerint a Munkáspártban nincs probléma az antiszemitizmussal”, vagy hogy ez egy eltúlzott, párton belüli támadás, úgy ők maguk is részei a problémának, és nekik „a közelébe se lenne szabad kerülniük a Munkáspártnak”.

Corbyn tagadta, hogy „része lenne a problémának”, és közölte, nem lép ki a pártból. Mint jelezte, büszke, hogy a Munkáspárt tagja lehet, amelyben 16 éves kora óta politizál. 

Egész életemben a rasszizmus ellen harcoltam, és életem hátralévő részében is harcolni fogok a rasszizmus ellen

– mondta.

A Munkáspárt szóvivője azonban közölte, hogy mivel a fenti megjegyzését nem vonta vissza, a vizsgálat lezártáig Corbyn tagságát felfüggesztették, és a párt alsóházi frakciójából is kizárták.

Rovatok