Index Vakbarát Hírportál

Hátrál a politika, a lengyel elnök pontosítaná a hatalmas felháborodást keltő új abortuszszabályozást

2020. október 29., csütörtök 05:28

A múlt heti alkotmánybírósági döntés után pontosítani kellene a lengyel abortuszszabályozáson úgy, hogy az védje a Down-szindrómás gyermekeket, de egyúttal ne okozzon szenvedést az anyáknak – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök szerda este.

Az államfő a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az alkotmánybíróság múlt csütörtökön alkotmányellenesnek találta az 1993 óta érvényes, abortuszt tiltó törvény alóli egyik kivételt. Az illető  passzus – írja az MTI – lehetővé tette a terhesség megszakítását a magzati lét bármelyik szakaszában, amennyiben az orvosok megállapítják a magzat nagy valószínűséggel súlyos betegségét, károsodását. Az ítéletet ugyanakkor még nem tették közzé a jogi közlönyben, tehát nem hatályos.

Duda szerint rendkívüli élethelyzetet jelent az úgynevezett letális (tehát élettel összeegyeztethetetlen) károsodás megállapítása a terhesség során.

Az ilyen terhesség drámai helyzetbe hozza a nőt, ezt a mozzanatot figyelembe kell venni

– állapította meg az elnök. Nem ért egyet azzal, hogy ilyen helyzetekben a nőknek ne legyen joguk dönteni. 

A szakértőkkel együtt olyan előírásokat kell kidolgozni, hogy például a Down-szindrómás gyerekeket megvédjük, a nőket viszont ne tegyük ki lelki és testi szenvedésnek

– mondta. Andrzej Duda készségét fejezte ki arra, hogy részt vegyen a „társadalmi békét hozó" előírások kidolgozásában.

Az alkotmányellenesnek minősített előírás alapján végzett terhességmegszakítások legnagyobb csoportja az utóbbi években éppen a Down-szindrómás gyermekeket érintette Lengyelországban.

Tüntetők egy csoportja az alkotmánybírósági döntés után Lengyelországban a katolikus templomok, emlékművek rongálásával, szentmisék megzavarásával vélte kifejezni nemtetszését. Andrzej Duda erre vonatkozóan leszögezte: jogállamban nem lehet helye az agressziónak, szentélyek megtámadásának. Az elnök nyugalomra, megfontoltságra intett.

Rovatok