Index Vakbarát Hírportál

Esett a lengyel kormánypárt támogatottsága

2020. október 29., csütörtök 14:23

Látványosan visszaesett a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatottsága – számolt be egy friss közvélemény-kutatás eredményéről a Gazeta Wyborcza

Az eredményt összefüggésbe hozzák a múlt héten indult tiltakozáshullámmal, amely a lengyel Alkotmánybíróság október 22-i határozata nyomán robbant ki, és amelynek eredményeképpen a magzat súlyos betegsége esetén sem lehetne legális abortuszt végezni Lengyelországban.

A közvélemény-kutatás szerint bár továbbra is vezet a PiS, a támogatottsága 30 százalék alá, 26 százalékra esett vissza. Ez azt is jelenti, hogy két százalékra apadt a különbség közte és a legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) között, amely 24 százalékot ért el a közvélemény-kutatásban. Egy most tartandó parlamenti választás esetén Szymon Hołownia újságíró frissen alapított mozgalma, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) szerezné meg a harmadik helyet mintegy 18 százalékkal. A bizonytalanok aránya mindössze 13 százalék.

Jelentős politikai megméretés egyébként nem várható a közeljövőben Lengyelországban, ahol 2018-ban önkormányzati, 2019-ben parlamenti, 2020 nyarán pedig elnökválasztást tartottak.

Rovatok