Index Vakbarát Hírportál

Kijárási tilalom jön Luxemburgban is, Spanyolországban májusig marad a szükségállapot

2020. október 29., csütörtök 20:59

A luxemburgi parlament péntektől érvényes éjszakai, 23 óra és reggel 6 óra közötti kijárási tilalomról döntött a koronavírus megfékezése végett – írta a távirati iroda a helyi média beszámolóira hivatkozva. Az éjszakai kijárási tilalom alól kivételt képez, ha orvoshoz kell menni, illetve az tartózkodhat még az utcán, aki munkába indul avagy onnan hazatér. A nem egy háztartásban élők magánjellegű összejövetelein a korábbi tíz helyett legfeljebb négyen találkozhatnak. Az éttermekben kizárólag ülő vendégeket szolgálhatnak ki, egy asztalnál egyszerre négyen ülhetnek. Maszkot minden zárt és nyilvános helyen viselni kell, még a nyitott térben tartott sportrendezvények látogatóinak is.

Az új szabályok megsértéséért a magánszemélyek akár 500 eurós, mintegy 180 ezer forintos bírsággal is sújthatók, míg az éttermeknek, bároknak és más vendéglátóhelynek akár négyezer eurót, azaz csaknem 1,5 millió forintot kell kifizetniük. Az új szabályok az év végéig, a kijárási tilalom, egyelőre, november 30-ig marad érvényben. A luxemburgi egészségügyi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint a nagyhercegségben „riasztó sebességgel” erősödik a járvány, a pozitív eredményt mutató vírustesztek száma majdnem háromszorosára nőtt az előző héthez képest. Az elmúlt 24 órában 697 új fertőzöttről számoltak be a luxemburgi hatóságok.

A spanyol parlament a koronavírus-helyzet miatt elrendelt szükségállapotot május 9-ig meghosszabbította. A törvényhozás felhatalmazása jogalapot teremt arra, hogy az autonóm tartományok kormányai helyben korlátozhassák a szabad mozgást, például úgy, hogy feltételekhez kötik az egyes régiók területére való belépést, illetve a távozást onnan. Ez utóbbi intézkedést az ország 17 tartományából és két észak-afrikai exklávéjából már 12 jelentette be a következő két hétre. A madridi régió csak a következő két hétvégére lépteti életbe a korlátozást, mivel mindkettő hosszú hétvége lesz, és így kívánják elkerülni a tömeges utazásokat.  A spanyol parlament döntése értelmében a miniszterelnöknek kéthavonta kell tájékoztatnia a törvényhozást a vírushelyzetről. 

A spanyol kormány vasárnap jelentette be, hogy szükségállapotot rendel el, és korlátozza az éjszakai kijárást, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig, amelynek kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Rovatok