Index Vakbarát Hírportál

Parázs vita a Twitter-főnök szenátusi meghallgatásán

2020. október 29., csütörtök 05:54

Az amerikai szenátus kereskedelmi bizottságának szerdai ülésén a Twitter, a Facebook és Google vezérigazgatóját kérdezték ki moderálási politikájukról alig egy héttel az elnökválasztás előtt. Bár hivatalosan a Section 230 nevű törvény volt a meghallgatás témája, amely védi a cégek autoritását a saját felületük moderálásának tekintetében, a szenátorok kemény kérdéseket tettek fel többek közt a félreinformálás és a választásba való beavatkozás témájában is.

Az ülést elnöklő republikánus Roger Wicker nyitóbeszédében kettős mércével vádolta a techcégeket, ami a konzervatív tartalmakat hátrányban részesíti a közösségi médiában. A Section 230 megváltoztatásának szükségességével kapcsolatban, ami megvédi a techcégeket a bírósági eljárásokkal szemben, kijelentette:

Elérkezett az idő, hogy ennek a fajta szabad sajtónak véget vessünk.

Két demokrata szenátor ezzel szemben a meghallgatás időzítését nyilvánította nevetségesnek, ami így szerintük nem több, mint a republikánus választási kampány céljait szolgáló színház.

Ted Cruz republikánus szenátor dühösen kérte számon a Twitter vezérigazgatójától, Jack Dorsey-tól, hogy a moderátorai miért  „cenzúrázták” a New York Post című lap cikkét, amely a demokrata elnökjelölt, Joe Biden fiának, Hunter Bidennek az állítólagos ukrajnai üzleti ügyeiről szól.

Ki az ördög választotta meg magát, hogy egyedül eldöntse, miről tudósíthat a média és miről szabad hallania az amerikai népnek, és mért viselkedik úgy mint egy hatékony demokrata kampánystáb, aki a politikai nézeteivel ellentétes álláspontokat elhallgattatja?

Ted Cruz – majd később Ron Johnson – kérdésére, hogy a Twitter képes-e befolyásolni választásokat, Jack Dorsey következetesen nemleges választ adott, mivel szerinte ez csupán része a csatornák spektrumának, amelyet az emberek elérnek.

A republikánus szenátorok szintén számonkérték, hogy a republikánus elnök, Donald Trump tweetjével szemben nem törölték például az iráni ajatollah Twitter-üzenetét, melyben Izrael térképről való eltörlésére szólít fel. Utóbbi Jack Dorsey értelmezésében csupán „kardcsörtetésnek” minősül, ami nem sérti a Twitter közösségi alapelveit.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója leszögezte, hogy ők politikailag teljesen semlegesek, hiszen

minden más ellenkezne az üzleti érdekeikkel és a hitvallásunkkal, ami arra kötelez minket, hogy elérhetővé tegyük az információkat minden típusú ember számára, bárhol élnek vagy bármiben hisznek.

Szerinte a cég nem vonható felelősségre jogi úton harmadik félhez köthető tartalmak publikációja miatt.

A tárgyalásra mindhárom vezérigazgató videón jelentkezett be, ami Mark Zuckerbergnek technikai okok miatt csak egy kis késéssel jött össze. Ő úgy nyilatkozott, a kongresszusnak napirendre kellene vennie a törvény megvitatását annak érdekében, hogy az az eredeti céljainak megfelelően működhessen.

A bizottság demokratáit vezető Maria Cantwell szenátor reményét fejezte ki, hogy a meghallgatás nem fogja korlátozni a techcégek erőfeszítéseit, hogy csökkentsék a dezinformációt, különösen ami a november 3-i elnökválasztást és a koronavírust illeti.

Rovatok