Index Vakbarát Hírportál

Éjszakai kijárási tilalmat hirdettek Philadelphiában az erőszak miatt

2020. október 29., csütörtök 06:59

Az erőszak elharapódzása miatt éjszakai kijárási tilalmat hirdettek szerda estétől  Pennsylvania legnagyobb városában, Philadelphiában – írja az MTI.

A döntést a város demokrata párti polgármestere, Jim Kenney jelentette be, miután hétfő délután óta a városban egymást érték a rablások, a fosztogatások és a gyújtogatások. Azok a tüntetések fajultak el, amelyek azután kezdődtek, hogy hétfőn délután a rendőrök lelőtték a késsel hadonászó, és a felszólítás ellenére is a rendőrök felé közelítő 27 éves afroamerikai Walter Wallace-t.

A rendőrség közlése szerint több mint 170 embert tartóztattak le hétfő este óta fosztogatások és gyújtogatások gyanújával, az erőszakos cselekményekben csaknem 53 rendőr megsebesült. A város vezetői szerint legalább ezren vettek részt a boltok és üzletek feltörésében és kifosztásában.

Ezek az emberek nem tesznek egyebet, mint elprédálják értékes erőforrásainkat

– jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Danielle Outlaw philadelphiai rendőrfőnök. A kialakult helyzetet „az elharapózott törvénytelenség” állapotaként minősítette és elítélte.

Donald Trump amerikai elnök Nevadában kampányolva a rend és a törvényesség helyreállítását sürgette, és szörnyűségesnek értékelve a helyzetet, felajánlotta a városnak a szövetségi kormány segítségét.

Pennsylvania állam demokrata párti kormányzója, Tom Wolf szintén segítséget ajánlott a városnak, hogy elkerüljék a városban szolgáltatásokat nyújtó üzleti szféra szükségtelen megkárosítását. A kormányzó jelezte azt is, hogy mozgósította a Nemzeti Gárdát, hogy nyújtsanak segítséget a város rendfenntartóinak. A gárda várhatóan már pénteken jelen lesz Philadelphiában. Szembe kell néznünk azonnal a rendszerszerű problémákkal, amelyek a színes bőrű emberek tragédiáit okozzák – közölte a politikus.  

Elítélte az erőszakot a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden is. Újabb fekete élet veszett el Amerikában – fogalmazott a politikus, hozzátéve, „elfogadhatatlan”, hogy az országban egy mentális egészségügyi probléma halállal végződjék. Az agyonlőtt Walter Wallace anyja úgy nyilatkozott a Philadelphia Inquirer című lapnak, hogy a fia mentális zavarokkal küszködött, és rendszeresen szedett gyógyszereket is emiatt.

Rovatok