Index Vakbarát Hírportál

Felrobbant egy olajfinomító Venezuelában, az elnök terrortámadásról beszél

2020. október 29., csütörtök 07:50

A venezuelai államfő bejelentése szerint nagy robbanóerejű fegyverrel az ország legnagyobb olajfinomítója ellen hajtottak végre terrortámadást. 

Nicolás Maduro ráadásul azt állította, hogy az Egyesült Államok és az európai országok által támogatott ellenzék áll az akció mögött. A hatóságok két külföldit is letartóztattak, akiket azzal vádolnak, hogy venezuelai vezetők ellen akartak merényleteket elkövetni.

Az ország északnyugati térségében lévő Amuay olajfinomítóban kedden történt robbanás, aminek a következtében használhatatlanná vált az üzem egyik tornya. Senkinek nem esett baja. 

Bár a robbanás maga tény, az elnök teóriája nem biztos, hogy megállja a helyét. A Maduro-féle államapparátus ugyanis minden eszközt bevet, hogy ellehetetlenítse ellenzékét, amelyet azzal vádol, hogy az Egyesült Államokkal összejátszva próbálja tönkretenni az országot és megbuktatni őt.

Ami az ország tönkretételét illeti, Venezuela évek óta súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válsággal küzd. Az olajban gazdag dél-amerikai országban a rossz gazdálkodás és az amerikai szankciók következtében olyannyira esett az olajtermelés, hogy a helyben kinyert nyersanyag az olajszükséglet alig harminc százalékát fedezi, és az országnak mindössze húsz napra elegendő olajtartaléka van. Emiatt kénytelenek Iránból importálni a nyersanyagot, amit Washingtonban duplán nem néznek jó szemmel, mivel Iránt is amerikai szankciók sújtják, amelyek az olajkivitelre is vonatkoznak.

Rovatok