Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti szégyen: zaklatási botrány ausztrál idősotthonokban

2020. október 30., péntek 15:06

Hetente akár 50 szexuális zaklatásra is sor kerülhet Ausztrália idősotthonaiban, derül ki egy országos vizsgálat napokban megjelent részleteiből. A canberrai kormány még 2018-ban bízott meg a jelenség kivizsgálásával egy bizottságot, a nyomozásról pedig már most, a teljes anyag publikálása előtt négy hónappal vérfagyasztó statisztikák jelentek meg.

Két év alatt legalább 2520 esetben zaklatták Ausztráliában az idősotthonok lakóit; az ott élők 13-18 százaléka érintett. 

Ez nemzetünk szégyene

idézte a BBC az idősgondozásban zajló problémákat feltáró bizottság egyik tagját, Peter Rozent. A most megjelent statisztikáknál csak egy dolog aggasztóbb: az ausztrál bürokrácia eddig nem vette komolyan a zaklatásokról készült hivatalos beszámolókat. 

Elfogadhatatlan, hogy az idősotthonok lakói nagyobb veszélyben legyenek, mint az ausztrál társadalom egésze 

– mondta Rozen. A bizottsági vizsgálat országos botrányhoz vezetett, Scott Morrison miniszterelnök is reagált. Morrison leszögezte, az ausztrál társadalomnak „kötelessége több támogatást biztosítania az idős honfitársaknak”.

A bizottsághoz összesen mintegy tízezer panasz érkezett, ezekben az otthonokra általában jellemző munkaerőhiánytól az ellátás színvonalának csökkenéséig számos konfliktus a felszínre került. A tanúmeghallgatásokon dolgozók és számos bentlakó, közöttük egy 105 éves nő is beszámolt a történtekről, így az egyre gyakrabban előforduló zaklatásokról.

Arról egyelőre keveset tudni, pontosan mi áll a hírekben szereplő szexuális zaklatások mögött. Annak ellenére is, hogy a jelenség korántsem új, az ausztrál egészségügyi hivatal már 2014-ben 426 zaklatási ügyben kezdeményezett eljárást. Civil szervezetek 2019-ben kampányt indítottak: az #InHerShoes hashtaggel próbálták felhívni a figyelmet az idősöket érintő zaklatási ügyekre. Ennek a kampánynak a keretein belül számolt be tapasztalatairól egy érintett családja; a rokonok szerint a hetvenes éveiben járó idős hölgy hiába jelezte a zaklatásokat, az idősotthon nem vette komolyan a panaszait.

Amikor az intézetvezetővel beszéltünk, megígérte, hogy férfi ápolók nem foglalkoznak majd édesanyámmal

– írta az érintett lánya. Beszámolója szerint ez azonban nem így alakult, amit az áldozat szóvá is tett. A személyzet azonban továbbra sem tette meg a szükséges lépéseket, hanem a gondozott aktájába azt írták,

az idős hölgynek szexuális erőszakkal kapcsolatos hallucinációi vannak.

Rovatok