Index Vakbarát Hírportál

Utolsó leheletével gyermekeinek üzent a nizzai áldozat

2020. október 30., péntek 15:56

Mondjátok meg a gyermekeimnek, hogy szeretem őket! – mondta a háromgyerekes, brazíliai származású, hívő keresztény Simone Barreto Silva az életéért küzdő mentősöknek, miután maradék erejével elmenekült a támadás helyszínéről. A gyilkos vélhetően bizarr módon akart megemlékezni Mohamed prófétáról.

A 44 éves anya a dél-franciaországi Nizza Notre-Dame-székesegyházában súlyos sebesüléseket szenvedett, de valahogy sikerült egy közeli, muszlim tulajdonossal bíró étterembe menekülnie. A tulajdonos szerint a testvére és az egyik alkalmazott meglátta a feléjük közeledő, véráztatta nőt az utcán, akinek a segítségére siettek. Silva figyelmeztetett, hogy egy támadó van a templomban, mire a két férfi odasietett, de nem tudtak mit kezdeni a késsel felfegyverzett terroristával, rendőrt hívtak, az rövid időn belül megérkezett, és tizennégy fegyverlövéssel ártalmatlanította az „Allah akbar”-t kiáltó gyilkost. 

Simone Silván azonban már nem tudtak segíteni a helyszínre érkező mentősök, a támadás után másfél órával belehalt a több késszúrás okozta sebesüléseibe,

Utolsó szavaival pedig a gyermekeinek üzent. 

Ártatlanok vére

Silva Facebook-oldalán található képein gyakran szerepel egy kislány és két kisfiú, akik sajtóforrások szerint az áldozat gyermekei. Háttérképnek pedig egy Jézust ábrázoló képet választott, de több bejegyzése is arra utal, hogy hívő keresztény volt. 

A Globo brazil lap szerint a szakács végzettségű Silva harminc éve élt Franciaországban, az utóbbi időben idősgondozóként dolgozott, szabad idejében pedig a Nizzában évente megrendezett brazíliai kulturális fesztivál szervezésében segédkezett. 

A terrorista – akit Brahim Ausszaui néven azonosítottak –, végzett a székesegyház sekrestyésével, az 54 éves, kétgyerekes Vincent Loques-kal, aki éppen a nap első miséjét készítette elő, amikor Ausszaui elvágta a torkát.

A sekrestyés ma töltötte volna be 55. életévét. 

harmadik áldozat nevét a mai napig nem közölték. Az eddigi információk szerint egy 60 éves nő – aki Silvához hasonlóan gyakran járt a bazilikába – csütörtökön is a reggeli misére érkezett. Testét a templom szenteltvíztartója mellett találták meg. Torkát gyilkosa átvágta, és sikertelenül megpróbálta a fejét teljesen elválasztani a testétől. 

Bizarr tisztelet a prófétának

A 21 éves, tunéziai Brahim Ausszaui migránsként érkezett Olaszországba szeptember 20-án. Az olasz sajtó szerint fényképet készítettek róla, levették az ujjlenyomatát, és ellenőrizték előéletét, de semmi kivetnivalót nem találtak benne a hatóságok. Lampedusában letöltötte a kiszabott két hét karantént, majd áthelyezték egy másik táborba, ahol közölték vele: 

nincs jogalapja arra, hogy Olaszországban maradjon, majd kitoloncolás helyett útjára engedték.

A terrorista így vonattal eljutott Párizsba október második hetében, majd ott időzött csütörtökre virradóan is. Hajnalban vonatra ült, végül Nizzába érkezett. 

Az al-Arabíja televíziócsatorna beszámolója szerint a tunéziai fiatal egy gazdasági nehézségektől sújtott területről érkezett Európába, hazájában nem talált állandó munkát. Vélhetően a családja tudta, hogy szerencsét próbál Európában, de nem értették, mit akar Franciaországban, ahol nem ismert senkit, és nem beszéli a nyelvet sem. 

A terrorista csütörtök reggel fél hétkor már képet küldött a nizzai bazilikáról Tunéziában tartózkodó fivérének, mondván: ott akarja tölteni a napot. A család elmondása szerint elképzelésük sem volt, mit tervez Brahim Ausszaui. 

A szóban forgó személy megvárta a fél kilences templomnyitást, belépett, és fél órán át volt a templomban. Tettét követően két használatlan kést, egy Koránt és két telefont találtak nála a hatóságok. 

Reggel kilenc órakor Ausszaui elérkezettnek látta az időt, előhúzott

egy harminc centiméteres kést,

és brutálisan meggyilkolta először a 60 éves nőt, a sekrestyést, utána pedig a háromgyerekes anyát.

Hogy mit csinált az idő alatt, amíg Silva kimenekült az épületből és a helyszínre érkezett a rendőrség, egyelőre nem világos, de feltételezések szerint nekilátott első áldozata lefejezéséhez.

S hogy miért csürtötököt választotta a gyilkos? Vélhetően azért, mert a szunnita világban idén erre a csütörtökre esett Mohamed próféta születésének ünnepe. 

(Borítókép: MTI/EPA / Sebastien Nogier)

Rovatok