Index Vakbarát Hírportál

Genfben dőlhet el Hegyi-Karabah sorsa

2020. október 30., péntek 18:47

Hegyi-Karabahban az azeri erők újabb településeket, összesen kilencet vontak az ellenőrzésük alá, amelyek az Iránnal közös határ közelében fekszenek – mondta Ilham Aliyev azeri elnök pénteken.

Az etnikai örmények által ellenőrzött Hegyi-Karabah védelmi minisztériuma közölte, hogy meghiúsította az azeri erők támadásait, és folytatódott az enklávéban található városok lakóövezeteinek ágyúzása – adta hírül a távirati iroda a Reutersra hivatkozva.

Az örmény külügyminisztérium beszámolt arról, hogy pénteken tárgyalások kezdődtek Azerbajdzsán és Örményország vezető diplomatái között Genfben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten belül alakult, a hegyi-karabahi konfliktus rendezésével megbízott minszki csoport közvetítésével.

Örményország szeptember 27. óta harcban áll Azerbajdzsánnal, amely fegyverrel akarja visszaszerezni a többségében örmények lakta Hegyi-Karabah enklávét. Jereván és Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel már háromszor is tűzszünetről állapodott meg, de a fegyverek így sem hallgattak el.

A hegyi-karabahi hatóságok szerint 1166 katonájuk és 39 civil vesztette életét eddig a harcokban. Az azeriek nem közlik katonai veszteségeiket a hadiállapot idején érvényes cenzúraszabályokra hivatkozva, ám jelezték: az összecsapásokban eddig 91 civil lelte halálát, több százan pedig megsebesültek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy Moszkva információi szerint a halálos áldozatok száma ötezer körül van.

Rovatok