Index Vakbarát Hírportál

Már 90 millióan szavaztak az Egyesült Államokban, évszázados csúcsot dönthet a részvétel

2020. november 1., vasárnap 07:16

Eddig több mint 90 millió amerikai adta le levélben a voksát az elnökválasztás hivatalos napja, november 3. előtt. Ez 65 százalékát teszi ki a teljes 2016-os részvételnek, és a Floridai Egyetem számításai szerint azt vetíti előre, hogy a részvételi arány valószínűleg évszázados csúcsot fog dönteni – adta hírül a Reuters.

Négy évvel ezelőtt a leadott szavazatok száma 138 millió volt. Ebből csak 47 milliót adtak le előzetesen.

A levélben, illetve az előszavazásra kialakított helyiségekben leadott voksok hatalmas száma azzal magyarázható, hogy a koronavírus miatt az emberek nagy része nem szeretne a választás napján a tömegben tolongani.

Szakértők szerint a demokraták jelentős számbeli fölényben vannak, a republikánusok ugyanis nem mozgósítottak, miután Donald Trump több alkalommal is támadta az előszavazás intézményét. Az elnök azt állítja, hogy a megméretésnek ez a formája a választási csalás melegágya.

Húsz olyan szövetségi államban, amely adatokat tesz közzé az előszavazásról, eddig 19,9 millió regisztrált demokrata, 13 millió regisztrált republikánus és 10,1 millió párthovatartozás nélküli szavazó adta le a voksát. Hogy pontosan kire, az természetesen még nem tudható.

Rovatok