Index Vakbarát Hírportál

Eddig 37 halálos áldozata van az Égei-tengeri földrengésnek

2020. november 1., vasárnap 01:03

Sikerült kiszabadítani egy anyát és három gyermekét szombaton egy ház romjai alól, miután csaknem 18 órán át voltak egy összedőlt épület alatt a nyugat-törökországi Izmir városában a pusztító pénteki földrengés után.  Az egyik gyerek később a kórházban meghalt – mondta Fahrettin Koca egészségügyi miniszter újságíróknak Izmirben. Ő is egyike volt annak a 37 embernek, aki életét vesztette a pénteki természeti katasztrófában 37 embernek. Eddig 35 áldozatot találtak Törökországban, és kettőt Görögországban.

A mentők – írja a Reuters – folytatták az erőfeszítéseket a nő negyedik gyermekének kiszabadítására. Az égei-tengeri kikötőváros polgármestere szerint körülbelül 180 ember maradt csapdában.

Addig is örülünk, hogy olyan csodákat hallhatunk, amelyek a mentőcsoportok gondos munkája eredményeként történnek

– mondta Tunc Soyer polgármester az amerikai Fox Newsnak, hozzátéve, hogy a földrengés legalább 20 épületet elpusztított Izmirben, pánikot keltett a városban, és árhullámokat is elindított.

Recep Tayyip Erdogan elnök bejelentése szerint 885 ember sebesült meg a földrengésben, közülük 15-en vannak válságos állapotban. A török kórházakban 243 embert kezelnek, nyolcan súlyos állapotban vannak.

Murat Kurum környezetvédelmi miniszter szerint eddig több mint 100 embert sikerült kimenteni az izmiri a romok alól. A mentési munkákat több száz utórengés szakította meg. Szombat délutánra nyolc épületben befejeződött, kilenc másikban folytatódott a kutatás a túlélők után.

Rovatok