Index Vakbarát Hírportál

A grúz kormánypárt nyerte a választást, az ellenzék tüntet

2020. november 1., vasárnap 21:15

A kormánypárt nyerte meg a szombaton tartott parlamenti választásokat Georgiában, megerősítve hatalmát a majdnem végleges eredmények alapján. Az ellenzék közölte, hogy nem ismeri el a választások eredményét, és állandó tiltakozó megmozdulásokat szervez.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint a választásokon valódi verseny volt és általánosan betartották az alapvető szabadságjogokat.

A központi választási bizottság vasárnap közölte, hogy a szavazatok csaknem százszázalékos feldolgozása alapján

az ország leggazdagabb embere, a Bizdina Ivanisvili milliárdos üzletember által alapított, jelenleg is kormányzó Georgiai Álom párt a voksok 48,07 százalékát, a legnagyobb ellenzéki párt, az Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) pedig 27,12 százalékát kapta.

Nem ismerjük el a választások eredményét, és új választások kiírását követeljük

– mondta Nika Melia, az UNM egyik vezetője. 

Az ellenzék szerint a választást elcsalták, és bejelentette, hogy mindaddig tüntet, amíg új választásokat nem írnak ki.

Tiltakozásuk vasárnap kezdődött, egy hét múlva újabb megmozdulást terveznek, és nem zárták ki az új parlament bojkottját sem.

Az EBESZ nemzetközi megfigyelői úgy ítélik meg, hogy a választásokon valódi verseny volt, és általánosan betartották az alapvető szabadságjogokat. Vasárnap kiadott közleményében azonban az EBESZ elismerte, hogy érkeztek bejelentések, miszerint a kormánypárt és az állam nyomást gyakorolt a szavazókra, valamint negatív kampányról, ami „bizonyos tekintetben csökkentette a választásba vetett közbizalmat”.

Az ellenzék szavazatvásárlással, a választók és helyi megfigyelők megfélemlítésével, valamint a szavazatszámláláskor elkövetett erőszakos cselekményekkel vádolja a kormánypártot. A Georgiai Álom visszautasította a vádakat, bár elismerte, hogy volt néhány technikai rendellenesség a szavazás alatt.

Rovatok