Index Vakbarát Hírportál

Matovič: Köszönjük, magyarok, köszönjük, Viktor!

2020. november 1., vasárnap 15:12 | aznap frissítve

A szlovák miniszterelnök Észak-Komáromban személyesen köszönte meg a magyar önkéntesek segítségét. Mint mondta: „Bajban ismertük meg, hogy ki is a valódi barátunk, és ezért nagy köszönet jár.”

Igor Matovič szlovák kormányfő és Roman Mikulec belügyminiszter Észak-Komáromban, a Komáromi Kajak-Kenu Klubban kialakított mintavételi pont előtt köszönte meg vasárnap a magyarországi egészségügyisek munkáját és Magyarország segítségét.

„A mondás szerint bajban ismerszik meg a jó barát. Pénteken még szükséghelyzetben voltunk, és Szlovákia-szerte a médiában arról cikkeztek, hogy a Közös Felelősség-hadművelet és az országos tesztelés megvalósíthatatlan. Kapcsolatba léptem Orbán Viktorral, aki azt mondta: segítünk nektek. Bajban ismertük meg, hogy ki is a valódi barátunk, és ezért nagy köszönet jár”

– mondta Matovič. A szlovák kormányfő a Facebookon is köszönetet mondott Linának és Évának, a két magyar orvostanhallgatónak és a többi 197 magyar önkéntesnek:

A kormányfő inkább nem kívánta kommentálni Ľuboš Blaha kijelentését, miszerint a magyarul és németül beszélő medikusok idegen katonák, akikre rendőröket kell hívni.

Roman Mikulec belügyminiszter a következőket tette hozzá:

„Nagyon jó látni ezt a mintavételi helyet, hiszen nemcsak a helyi emberek improvizációját tükrözi vissza, de ez az egyik hely, ahol a magyarországi egészségügyisek is segítenek nekünk. Magyarország 197 egészségügyi dolgozót küldött Szlovákiába, ebből a Komáromi Kajak-Kenu Klubban kialakított mintavételi ponton ketten teljesítettek szolgálatot tegnap és a mai nap folyamán is. Nagyon ügyesek, a segítségüket pedig rendkívül nagyra értékeljük, hiszen szombaton több mint 600 személyt teszteltek le. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak azért, hogy ilyen gyorsan reagált a kérésünkre.”

Hajnali háromkor indultak az orvostanhallgatók

„Nagyon nagy segítség volt a magyar egészségügyi csapat, mert nélkülük sok helyen el sem indulhatott volna a tesztelés“ – mondta el az Indexnek Keszegh Béla, Komárom polgármestere, aki maga is önkéntesként dolgozott az egyik tesztelőállomáson. 

A magyarországi orvostanhallgatókat és egészségügyi dolgozókat pénteken Facebook-csoportokon, hallgatói önkormányzati csoporton keresztül mozgósították, pár óra alatt jelentkeztek közel 200-an. Hajnali háromkor indultak Budapestről, a rendészet által biztosított buszokon. Öt órakor osztották szét őket Komáromban, a Vág folyó partján egy nagy parkolóban. Elsősorban a Komáromi járásban és más magyarlakta területeken dolgoztak. A 193 egészségügyis közül 44-en a Tőketerebesi járásban, a legtöbben, 138-an pedig a Komáromi járásban dolgoznak. 10 további magyarországi egészségügyis jutott az Érsekújvári, egy pedig a Lévai járásba. 

Katonai ellátmánnyal érkeztek, úgy tudták, hogy az iskolákban alszanak, de az önkormányzatok a legtöbb helyen biztosították az étkezést és a szállást. Az orvostanhallgatók úgy nyilatkoztak, hogy amellett, hogy egy érdekes szakmai kihívásnak lehetnek a részesei, az anyagi juttatás is vonzotta az érdeklődőket.

„Mindkét nap embertelen tempóban nagy teljesítményt nyújtottak. Reggel hét órától este tízig, teljesen beöltözve, két rövidebb szünettel. Hatalmas fegyelemmel és odafigyeléssel dolgoznak, volt hogy szünet nélkül akarták folytatni a munkát“ – mondta el Keszegh Béla. A szombati közel húsz órás bevetés után vasárnap héttől folytatták a következő 15 órás műszakot.

Szlovákia a teljes népesség koronavírus-fertőzöttségének tesztelését célzó országos akciót indított a hétvégén. Mivel nem találtak elég egészségügyi személyzetet Szlovákiában, ezért Ausztriához és Magyarországhoz fordultak, ahonnan 50, illetve 200 önkéntes érkezett, hogy segítsen.

A tudósítást a Körkép.sk készítette az Index számára.

(Borítókép: Király Zsolt / Körkép.sk)

Rovatok