Index Vakbarát Hírportál

Fokozott terrorkészültség és járványügyi korlátozások mellett nyitottak újra az iskolák Franciaországban

2020. november 2., hétfő 17:21

Az őszi szünet után 12 millió tanuló tért vissza hétfőn az iskolapadokba Franciaországban, ahol időközben a koronavírus-járvány miatt újabb korlátozások léptek életbe, a terrorkészültség pedig a nizzai merénylet óta

a legmagasabb szintre emelkedett.

Minden francia iskolában megemlékeztek délelőtt arról a történelemtanárról, akit az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon, október 16-án azért ölt meg kegyetlenül egy csecsen iszlamista egy Párizshoz közeli középiskolánál, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján.

Jean Castex miniszterelnök személyesen emlékezett meg Conflans-Sainte-Honorine-ban, abban a kertvárosban, ahol a 47 éves Samuel Paty tanított. A kormányfő egy általános iskolai osztályban a tanulókkal együtt egyperces néma csenddel gondolt a tanárra, majd Jean-Michel Blanquer oktatási miniszterrel ellátogatott abba a középiskolába is, ahol a tanár dolgozott. Itt a tanári karnak fejezte ki együttérzését, s a tanárok kiemelt szerepére hívta fel a figyelmet a diákok nevelésében.

Samuel Paty itt azt tanította meg a köztársaság minden gyerekének, hogyan válhat szabad állampolgárrá. Miatta, a hazánkért, folytatni fogjuk. Ezt a mi becsületünk és ez a mi dolgunk

– írta a látogatás alatt a miniszterelnök a Twitteren. A koronavírus-járvány miatt tavasszal két hónapra kihirdetett általános karanténnal ellentétben a járvány második hullámának megfékezésére kihirdetett második lezárás alatt a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a középiskolák nyitva maradnak, csak a felsőoktatási intézmények álltak át távoktatásra. A járványügyi korlátozások azonban szigorodtak: hétfőtől a maszkviselés 6 éves kortól mindenkinek kötelező, míg az őszi szünet előtt csak 11 éves kortól kellett állandó jelleggel viselni.

Emmanuel Macron államfő a közösségi oldalakon szólt a tanulókhoz, jelezve, hogy támogatja őket a nehéz újrakezdésben.

Rátok gondolok, akik újrakezditek az iskolát

– írta az elnök a Snapchaten, az Instagramon és a Facebookon, és hozzátette,

Tudom, mit éreztek a terrortámadások után, amelyek közül az egyik egy iskola előtt egy tanár ellen történt.

Samuel Paty megölése óta egy újabb iszlamista merénylet is történt csütörtökön Nizzában, ahol egy 21 éves tunéziai egy katolikus templomban két embernek elvágta a torkát, egy harmadik embert pedig késsel halálosan megsebesített. Ez volt egy hónap alatt a harmadik dzsihadista merénylet az országban, ezért a terrorkészültséget a legmagasabb szintre emelte a kormány. Hétfőtől a 60 ezer iskola közelében folyamatosan járőröznek a rendőrök és a csendőrök, akiket mintegy hétezer katona is segít a terrorelhárításban.

Az államfő a tanulóknak küldött üzenetében a vírushelyzetre is kitért.

Időre van szükség, de együtt le fogjuk küzdeni. Tudom, hogy az egész napos maszkviselés nehéz. De minél jobban vigyázunk, annál gyorsabban térhet vissza a normális élet

– írta Emmanuel Macron.

Jean-Michel Blanquer a France Inter közrádióban elmondta, az iskolák nem számítanak a vírus terjedése szempontjából kockázatos helynek, s a kormány elsődlegesnek tartja, hogy a gyerekek ne szakadjanak el az iskoláktól a járvány idején sem.

Rovatok