Index Vakbarát Hírportál

Törtek-zúztak a járványügyi korlátozások ellen tüntetők Spanyolországban

2020. november 2., hétfő 09:44

Spanyolország több városában mintegy hatvan embert vettek őrizetbe vasárnap éjjel, miután a koronavírus terjedésének megfékezésére bevezetett korlátozó intézkedések ellen tüntetők összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, szemeteskonténereket gyújtottak fel és kirakatokat törtek be – közölték a hatóságok.

Az éjszakai kijárási tilalom, a közlekedési és nyitvatartási megszorítások miatt tiltakozások voltak Bilbaóban, Vitoriában, San Sebastiánban, Santanderben, Logronóban, Málagában, Barcelonában és Madridban is. Akadt, ahol egymást követően már a második éjjel történtek erőszakos cselekmények – adta hírül az MTI.

Sajtóbeszámolók szerint több helyen békés megmozdulásokhoz, például a járványügyi intézkedések gazdasági károsultjainak tüntetéséhez csatlakozó szélsőségesek kerültek szembe a hatóságokkal.

Az ABC című napilap úgy tudja: a spanyol fővárosban neonáci csoportokhoz köthető radikálisok kővel dobálták meg a rendőröket és randalíroztak a városközpontban. Barikádot emeltek szemetesekből, amelyeket meggyújtottak, megrongálták az utcabútorokat, az üzletek és bankok bejáratait. Madridban 32 rendbontó került őrizetbe, tizenketten megsérültek, köztük három rendőr.

Spanyolországban egy hete lépett életbe szükségállapot, amely törvényi keretet biztosított az éjszakai kijárási tilalom országos bevezetéséhez. A tartományok autonóm kormányai saját hatáskörben döntöttek további megszorításokról, például a területükre való belépés és távozás korlátozásáról.

A 47 milliós országban jelenleg a lakosság 87 százaléka nem hagyhatja el a lakhelye szerinti régiót, de van, ahol még a várost sem.

Rovatok