Index Vakbarát Hírportál

Bécsi vér – nem ismeretlen fogalom

2020. november 3., kedd 08:37

Önjelölt világmegváltók és titkos társaságok szervezkednek, erősödik az idegengyűlölet és az antiszemitizmus, a bűnügyi rendőrség pedig megoldhatatlannak tűnő feladat előtt áll: minél gyorsabban kézre kell kerítenie a gyilkost, aki egyre kegyetlenebb módszerekkel végez látszólag véletlenszerűen kiválasztott áldozataival. Mintha csak korunk eseményei elevenednének meg, pedig a  Londonban élő Frank Tallis könyve az 1900-as évek elején játszódik a császárvárosban. Az ismert klinikai pszichológus tudományos munkássága mellett kikapcsolódásként kezdett történelmi krimiket írni, és regényéhez Johann Strauss operettjének címét vette kölcsön:

Bécsi vér – áll a borítón.

Nos, a vér nem először folyik a bécsi utcán.

Bár a terroristák általában Párizst, Londont és Berlint részesítik előnyben, az osztrák fővárosnak is kijutott már az erőszakból.

Magát a Bécs központi zsinagógájának számító Stadttempelt is érte már terrortámadás majd negyven éve, pedig ez volt az egyetlen ottani zsidó templom, amely épségben átvészelte a második világháborút. A többit 1938. november 9-ről 10-re virradó éjszaka felgyújtották. Bécs legrégebbi működő zsidó imaháza 1825–26-ban épült, és a náci időkben csak azért nem pusztították el, mert nem szúrt szemet. Építésének idején ugyanis a nem katolikus istentiszteleti helyek nem kerülhettek utcafrontra, hogy direkt módon ne juttassák a járókelők eszébe létezésüket. Így fenntartói fellélegezhettek. Négy teljes évtizeden keresztül. 

Egészen addig, amíg 1979. április 22-én a seitenstettengassei intézmény udvarán palesztin szélsőségesek nem robbantottak. Szerencsére senki sem sérült meg, de az épületben jelentős károk keletkeztek.

Két évre rá azonban jóval súlyosabb esetek tartották rettegésben az osztrák fővárost. 

Abu Nidal – magyarul: a küzdelem atyja – az egyik legradikálisabb palesztin terrorista volt, nemcsak izraelieket és zsidókat gyilkolt, hanem a Palesztin Felszabadítási Szervezet mérsékeltebb elveket valló vezetőit is. Saját szervezetének, a Fatah Forradalmi Tanácsnak talán legismertebb akciója az osztrák és az olasz főváros repülőterének egyidejű lerohanása volt. 

Azóta 35 év telt el nyugalomban, az utóbbi időben viszont megszaporodtak az incidensek.

Ehhez képest a tegnap esti lövöldözés derült égből villámcsapásként érte az osztrák hatóságokat. A titkosszolgálat nem jelezte előre, a láthatóan összehangolt támadás szervezése titokban maradhatott, és a terroristák egyike még mindig szabadon mozog valahol. 

Rovatok