Index Vakbarát Hírportál

EBESZ: Egyértelmű, hogy elcsalták a belarusz elnökválasztást

2020. november 3., kedd 03:02

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 58 oldalas jelentése szerint egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy Alekszandr Lukasenko választási csalással őrizte meg hatalmát, biztonsági erői pedig súlyosan megsértették az ellene tüntetők emberi jogait.

A Szabad Európa birtokába került jelentést Wolfgang Benedek osztrák jogászprofesszor, az anyag társszerzője fogja bemutatni az EBESZ állandó tanácsának november 5-i gyűlésén. Ő úgy látja, hogy a választás „nyilvánvaló hiányosságai” miatt az nem felelt meg „a korábbi választási megfigyelő missziók során lefektetett alapelveknek”. Mint közölte:

megerősítették azokat az állításokat, amelyek szerint az elnökválasztások nem voltak átláthatók, szabadok és tisztességesek.

Szerinte minden kétséget kizáróan bizonyíthatók azok az állítások, hogy masszív és rendszerszerű módon megsértették az emberi jogokat. Wolfgang Benedek és szerzőtársai kiemelték, hogy különösen aggasztóak a tiltakozók elleni kínzások és zaklatások jól dokumentált esetei, amelyekért senkit sem vontak felelősségre mostanáig, továbbá hogy nem létezik méltányos bírósági eljárás a politikai jellegű ügyekben.

A jelentés úgy fogalmaz: Belaruszban most olyan jogi rendszer van, ahol

nem a törvény az úr, hanem a törvény útján uralkodnak.

Támadás alatt áll a sajtó- és gyülekezési szabadság, a biztonsághoz és a szabadsághoz való jog, valamint az újságírók biztonsága is.

A jelentés előzménye, hogy a gyanított jogsértések kivizsgálására már 17 EBESZ-tagállam aktiválta az úgynevezett moszkvai mechanizmust, melynek keretében szakértői csoportok Belaruszba küldéséről döntöttek. Bár az ország EBESZ-tagállam, a vezetés semmilyen szinten nem volt hajlandó részt venni ennek a mechanizmusnak a megvalósításában, s Benedek sem kapott belarusz beutazási vízumot. Ennek ellenére több mint 700 bejelentést kaptak online.

A jelentés nem kevesebb, mint 65 ajánlást fogalmaz meg a belarusz hatóságoknak. Eszerint az EBESZ azt várja, hogy érvénytelenítsék az augusztus 9-i elcsalt választás eredményét, és írjanak ki új megméretést a nemzetközi szabványoknak megfelelően. Felszólít arra is, hogy engedjék szabadon a tüntetések elleni fellépések során őrizetbe vett valamennyi politikai foglyot és újságírót.

Bíróság elé kell állítani a kínzással és embertelen bánásmóddal vádolt belarusz rendfenntartókat és feletteseiket, s hogy hozzanak létre egy független nemzetközi testületet az emberi jogsértések mélyreható kivizsgálására.

Rovatok