Index Vakbarát Hírportál

Újabb letartóztatások Franciaországban

2020. november 3., kedd 16:44

Újabb négy embert vettek őrizetbe kedden a fővárosi agglomerációban, Val-d’Oise megyében a nizzai Notre-Dame-bazilikában előző héten végrehajtott, három emberéletet követelő iszlamista merénylettel kapcsolatban – közölte az MTI francia rendőrségi forrásokra hivatkozva, amelyek azt is megerősítették, hogy az elkövetőt koronavírussal diagnosztizálták, emiatt napokkal elhalasztották a kihallgatását.

Egy 29 éves férfit azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állt az elkövetővel, a 21 éves tunéziai Brahím Iszávival. A másik három, 23 és 45 év közötti ember pechjére épp a 29 éves férfinál volt az előállítás idején, ezért őket is bevitték a rendőrök. 

A hét végén még hat embert állítottak elő a merénylettel kapcsolatos nyomozás miatt, de hétfő este a támadón kívül már csak egyikük volt őrizetben: egy 29 éves tunéziai állampolgár, Ahmed B-A, akit a Nizzától negyven kilométerre található Grasse-ban szombaton vettek őrizetbe. Őt azzal gyanúsítják, hogy többször is találkozott a tunéziai elkövetővel a Tunéziából Olaszországon át Franciaországba tartó migrációs útvonalán. Mindkettejükről azt feltételezik, hogy nemrég érkeztek Franciaországba. Nyomozati források szerint valószínűsíthető, hogy együtt tették meg az utat.

A Iszávit a merénylet után válságos állapotban szállították kórházba, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította. Még nem tudták kihallgatni, noha az állapota már javult, ugyanis a koronavírustesztje pozitív lett.  

Brahím Iszávi – akinek a hazájában köztörvényes bűncselekmények miatt volt már dolga a rendőrséggel – szeptember közepén indult el Tunéziából Olaszországon keresztül, két nappal a támadás előtt érkezett Franciaországba, és illegálisan tartózkodott az Európai Unió területén.

Rovatok