Index Vakbarát Hírportál

Szigorú korlátozások jönnek Angliában csütörtöktől

2020. november 4., szerda 20:34

Nagy többséggel jóváhagyta szerdán a londoni alsóház a csütörtöktől négy hétre életbe lépő  angliai korlátozásokat, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezése végett rendelt el a brit kormány: november 5-től december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat.

A kivételek között szerepel a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés – jelentette az MTI londoni tudósítója. Csütörtöktől a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek is bezárnak négy hétre, bár elvitelre és házhoz szállításra továbbra is lehet ételt rendelni.

Lényeges különbség azonban a járvány első, tavaszi hulláma idején elrendelt zárlathoz képest, hogy ezúttal az iskolák és az egyetemek a négyheti zárlat idején is nyitva maradnak. Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta: reméli, hogy decemberben újra tudják indítani az országot, az üzleti vállalkozásokat, a boltok is újranyithatnak, de ez attól függ, hogy miként alakul az R, azaz a reprodukciós ráta. Jelenleg ez a mutató az Egyesült Királyságban 1,1-1,3 között van, ami azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 11-13 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

Rovatok