Index Vakbarát Hírportál

Teleki Pál-szobrot állítottak Krakkóban

2020. november 4., szerda 20:17

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelentette a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) krakkói részlegének tájékoztatása alapján, hogy szobrot állítottak Krakkó központjában Teleki Pálnak, és ehhez kapcsolódóan köztéri kiállítás is nyílik az egykori magyar miniszterelnök Lengyelországhoz fűződő viszonyáról.

Az életnagyságú szobrot Stefan Dousa neves krakkói szobrász készítette, létesítését az e célból alakult krakkói polgári bizottság kezdeményezte több helyi szervezet hozzájárulásával és a helyi közigazgatási hivatal pénzügyi támogatásával.

A vajdasági könyvtár közelében szerdán felállított szobor ünnepélyes avatását eredetileg jövő hét elejére tervezték, a november 11-i lengyel függetlenség napi megemlékezések részeként – olvasható az IPN holnapján. A járványügyi helyzet miatt azonban a ceremóniát későbbre halasztják.

November 5. és 24. között viszont a vajdasági könyvtár előterében a krakkói IPN szervezésében megtekinthető lesz a Teleki Pál és Lengyelország című köztéri kiállítás, melyet a Magyar Nemzeti Levéltár és a Csongrád Megyei Levéltár készítettek.

A közlemény szerint Lengyelország hálás Teleki Pálnak a magyar kormány által 1920-ban, a lengyel-bolsevik háború idején továbbított lőszerszállítmányokért. Második miniszterelnöki hivatali időszaka során, 1939 nyarán pedig Teleki elutasította Hitler felkérését a magyar részvételre a Lengyelország elleni fegyveres agresszióban. Lengyelország 1939. szeptemberi német és szovjet megtámadása után pedig Telekinek köszönhetően Magyarország lengyel katonai és civil menekülteket fogadott be. 2001-ben Telekinek Lengyelországban post mortem az egyik legmagasabb lengyel állami kitüntetést, a Lengyel Köztársasági Érdemrend csillaggal ékesített parancsnoki keresztjét adományozták.

Rovatok