Index Vakbarát Hírportál

Megvan az elnökválasztás győztese: Kína

2020. november 5., csütörtök 09:08

Már hangol a kínai pártsajtó az amerikai elnökválasztást követő káoszra és politikai belharcokra. Miközben Joe Biden nyerésre áll Trump már csalást emleget, a két jelölt hívei az ország több pontján erőszakos tüntetéseket tartanak. Magyarország korábbi pekingi nagykövete szerint Kína profi diplomáciával használja ki az Egyesült Államokban alakuló, súlyos belviszályt.

Szaftos írásban élcelődik az amerikai választáson a kínai kormány angol nyelvű hírportálja, a Global Times. Nem kevés iróniával, a szerkesztőségi cikk a hagyományos nyugati értékek eróziójára hívja fel a figyelmet, aminek a most zajló, erőszakos tüntetésekbe torkolló választások adják meg az utolsó döfést.

Rendben lezajlik-e a szavazás és számíthatunk-e tiszta eredményre? Ha problémák adódnak, vajon Legfelsőbb Bíróság döntése meggyőzheti-e közvéleményt? Számíthatunk-e nagyobb lázadásokra a választások végeztével?

– kezdi cikkét a Global Times. Hozzáteszik, korábban mindig sikerült rendben lezárni a versenyt, hiszen az Egyesült Államok a nyugati világ legstabilabb demokráciája volt. Peking szerint azonban ez megváltozott. 

A kialakult helyzet a politikai fanatizmus előretörését mutatja az Egyesült Államokban, de hozzátették, míg korábban csak a végeredmény volt bizonytalan, mára az egész választás azzá vált.

„Az Egyesült Államok, mint fejlett demokrácia számára ez biztosította az erkölcsi magasságot″

– aggódott a kínai pártsajtó. Nem hagyta ki a Global Times a koronavírus-járványt sem, a pekingi kommunikáció mindig igyekszik felhívni a figyelmet Washington katasztrofális válságkezelésére. Végezetül a Trump „abszurd és agresszív” Kína-politikájára tért ki a cikk, mint írták, az amerikai elnök ezzel nagyban hozzájárult a világban kialakult bizonytalan hangulathoz. „Sajnos a választás arra késztette a demokratákat, hogy egy kemény Kína-politikával álljanak elő” – írták, a kampány során Trump és Biden valóban egymásra licitálva próbálták bizonyítani, hogy győzelmük esetén melyikőjük lépne fel keményebben Kínával szemben.

Az amerikai politikai elit mégsem mer hozzányúlni a belső reformok piszkos, kemény munkájához. Inkább bevetették a régi trükköt: egymást, és a külvilágot hibáztatják

– írták.

Kusai Sándor korábbi pekingi nagykövet, Kína-szakértő szerint amennyiben így folytatódik az elnökválasztás, az Egyesült Államok akár geopolitikai pozícióját is elveszítheti. 

„Ha nem tudják eldönteni, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, ha a vesztes fél a legfelsőbb bírósághoz fordul majd, azzal Kínának kedveznek – mondta a szakértő az Index megkeresésére. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa szerint az amerikai események nem csak az Egyesült Államoknak ártanak. Maradandó kárt tesznek a nyugati demokrácia erkölcsi és politikai pozíciójában. 

Amit Trump beszél, az ellentéte a demokráciának, a jogállamnak. Nonszensz, hogy az Egyesült Államok elnöke már a végeredmény előtt hitelteleníti a választások eredményét

– tette hozzá Kusai. Ahogyan az Index is megírta, az elnök korábban már pedzegette, hogy „jelentős csalások″ történnek a szavazatszámlálások alatt, ami szerinte nagyon „kínos” és „csalódást keltő”, és készen áll a legfelsőbb bírósághoz fordulni ezek miatt. Közben egyre több amerikai városban vonultak az utcára Trump és Biden hívei, több helyen a demonstráció erőszakba torkollt.  

Kusai szerint Peking profi diplomáciával játssza majd ki az eseményeket. Miközben propagandacsatornáin keresztül rávilágít az Egyesült Államok kínzó problémáira, hivatalosan követni fogja a kínai diplomácia alapállását: a győztessel tárgyal, Peking ugyanis tiszteletben tartja más államok szuverenitását. Ez pedig kiélezi a két vetélkedő nagyhatalom közötti ideológiai szakadékot; míg a nemzetközi színtéren erkölcsi támpontokat diktáló Egyesült Államok a saját értékeit hazudtolja meg, a belügyektől tartózkodó, pragmatikus Peking sokkal jobb színben tűnhet fel.

„Ez komoly érveket ad a nyugati világ kritikájához. Ha Trump elmegy a végsőkig, nem lesz olyan, hogy amerikai modell″

– tette hozzá Kusai, ami komoly lépéselőnyt jelent Peking számára a két nagyhatalom közötti stratégiai játszmában. De presztízsveszteség ez az Európai Unió számára is. Míg ugyanis Brüsszel elsőként veri az asztalt, ha például tüntetéseket oszlat a belrausz kormány, de látványosan lapít, mikor Trump az egész kampányát a választások hiteltelenítésére építi fel, majd saját híveit tüzeli a szavazások számlálása közben.

„Érdemes lesz figyelni Peking reakcióit, mikor ezek után az Egyesült Államok, az Európai Unió a kínai választások tisztességes lefolytatására jelentkezik be, mint független megfigyelő” – tette hozzá.

(Borítókép: Isaac Wong/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Rovatok