Index Vakbarát Hírportál

Sokat bukhat Magyarország, ha szembemegy az uniós értékekkel

2020. november 5., csütörtök 12:13 | három éve frissítve

Megállapodtak az uniós tagállamok képviselői az Európai Parlamenttel a következő hétéves költségvetési ciklus jogállami feltételeihez kötéséről. Erről először a német DPA hírügynökség számolt be. Ezzel történelmi, háromhetes tárgyalássorozat zárul le.

Az már biztos, a magyar kormány komoly csatát vesztett Brüsszelben, a parlamentnek ugyanis sikerült a legtöbb követelését érvényesítenie. A magyar kormány kezdettől tiltakozott az úgynevezett jogállamisági mechanizmus ellen. 

A hírről Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is beszámolt a Twitteren.

Ebben a politikus azt írja, komoly győzelmet arattak a korrupciós és az antidemokratikus kormányok ellen. 

Az új jogállamisági mechanizmussal meg tudjuk védeni az adófizetők pénzét az olyan emberektől, mint Orbán Viktor

– írta Donáth.

A hírrel kapcsolatban a DPA hírügynökséget idéző több hírportál is megemlíti a magyar kormányt és Orbán Viktort. A Re Jerusalem hírportál azt írja:

„A megállapodás bombasztikus, mivel korábban a magyar és a lengyel kormány is is azzal fenyegetőzött, hogy fontos uniós döntéseket blokkolnak, ha az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételrendszerhez kötik.”

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon reagált a hírre. Varga szerint az Európai Parlamentnek nem a magyar kormányt kellene zsarolnia, hanem az uniós országokat sújtó koronavírus-járvány megállításával kellene foglalkoznia.

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament a jelenlegi járványhelyzetben és az Európa gazdasága előtt álló súlyos kihívások ellenére sem hagy fel Magyarország politikai és ideológiai zsarolásával. Elfogadhatatlan, hogy a magyar ellenzéki EP-képviselők Magyarország gazdasági érdekei ellen dolgoznak Brüsszelben

– írta az igazságügyi miniszter. Hozzátette, jobb lenne, ha az Európai Parlament a probléma helyett a megoldás részévé válna, és nen veszélyeztetné az uniós költségvetés elfogadását. Enélkül az EU nem tud segítséget nyújtani azoknak a tagállamoknak, amelyek erre leginkább szükségük van.

Varga Judit szerint szó sincs megállapodásról. Facebook-posztjában azt írta, a magyar kormány tartja magát az állam- és kormányfők júliusi megállapodásához.

„Az EP meg akarja kerülni a Szerződéseket, és fel akarja rúgni a történelmi költségvetési alkut, ami felelőtlen és elhibázott lépés.″

– fogalmazott Varga Judit.

Rovatok