Index Vakbarát Hírportál

Éjszakai szesztilalom lép életbe Norvégiában

2020. november 5., csütörtök 20:12

Betiltották az éjszakai alkoholvásárlást Norvégiában csütörtökön a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként. A rendelet pénteken emelkedik érvényre – tájékoztatott az MTI.

Az éttermek és a bárok este 10 óra után nem fogadhatnak vendéget. A magánrendezvényeken hétfőtől legfeljebb húsz ember gyűlhet össze, szemben az eddigi ötven fővel.

A lakosokat továbbá felszólították, hogy csökkentsék az egymással való érintkezéseket, a lehető legtöbbet tartózkodjanak otthon, ne utazzanak az országon belül sem. A magas fertőzési mutatókkal rendelkező országokból érkezőknek negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, amelyet érkezésüket megelőzően legalább 72 órával csináltattak, ezt követően pedig el kell különíteniük magukat az arra kijelölt karanténszállodában, hogy tíz nappal később ismét teszteljék őket.

Ez vonatkozik a Norvégiába látogató, állandó lakóhellyel nem rendelkező hozzátartozókra is – közölte Erna Solberg norvég miniszterelnök. Kivételt ez alól a szomszédos Finnországból és Svédországból érkezők, illetve az ingázó vendégmunkások élveznek.

Solberg szerint az intézkedésekre azért van szükség, hogy az egészségügyi rendszer meg tudjon birkózni a járvánnyal. A kormányfő emlékeztetett, hogy október utolsó hetében mintegy 3000 új fertőzöttet regisztráltak, szemben az augusztus elején feljegyzett 300-zal.

Az 5,3 millió lakosú Norvégiában eddig körülbelül 23 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzések nyomán 284 halálesetet regisztráltak.

Rovatok